ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα ετοιμάζει ο Κασσελάκης – Ποιοι είναι στην έξοδο

29

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά το τραυματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άφησε «λαβωμένο» τον Στέφανο Κασσελάκη και ολόκληρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στα κομματικά όργανα, αφού ακόμα δεν μπορεί να πετύχει αλλαγές στην οργανωτική δομή.

«Αδιαμεσολάβητος» κυρίαρχος

Η αδιαμεσολάβητη σχέση του Στέφανου Κασσελάκη με τα μέλη, αποτελεί το βασικό αφήγημα του αρχηγού. Μια τέτοια μορφή οργάνωσης είναι απόλυτα ξένη με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Αριστεράς και γενικά των ρεφορμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Ο προσυνεδριακός διάλογος, εκεί που πραγματικά παίρνουν τα μέλη τον λόγο, αποδείχθηκε πραγματικό φιάσκο, καθώς είχε ελάχιστη συμμετοχή. Όσο για τις ομιλίες των απλών συνέδρων στη συνεδριακή διαδικασία; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε ελάχιστες από αυτές.

Από τα παραπάνω, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος συμπεραίνουν ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για τα μέλη. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν υποκριτικά τα «σας αγαπώ» και «δεν θα σας προδώσω ποτέ», που με τόση ευκολία εκστόμιζε προς το φανατισμένο -μικρό- πλήθος των οπαδών του, στο Φάληρο.

Μάλιστα, συμπληρώνουν πως στην πραγματικότητα, το «αδιαμεσολάβητο» της σχέσης που διαρκώς επαναλαμβάνει, σημαίνει «ανεξέλεγκτος». Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θέλει να τελειώσει οριστικά τις «ενοχλητικές» φωνές. Για να μην έχει να δώσει λόγο πουθενά. Και κυρίως στα μέλη.

Στην πόρτα της εξόδου

Από τη στιγμή που δεν μπορεί να αλλάξει πράγματα στη δομή του κόμματος, θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα. Μάλιστα, οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι έχει αποφασίσει ήδη τις πρώτες αλλαγές.

Πρώτοι σε αυτό το γαϊτανάκι, αναμένεται να είναι η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Οι δύο γραμματείς του κόμματος, την ώρα των δύσκολων αποφάσεων, δεν κρύφτηκαν, αλλά τάχθηκαν με την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, αποτελούσαν προσωπική του επιλογή.

Επομένως, θεωρείται σίγουρο ότι θα θελήσει να τους αντικαταστήσει. Αυτό που, όμως, αποκρύπτουν οι συνεργάτες του που μιλούν γι αυτά, είναι το ότι και η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, έχουν παραιτηθεί στην πραγματικότητα από το περασμένο καλοκαίρι, κιόλας, μετά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Έθεσαν ξανά την παραίτηση του στο τραπέζι, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές. Επομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί απλά και μόνο να τις αποδεχτεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

Αλλαγή αναμένεται να υπάρξει και στο γραφείο Τύπου. Όχι γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάποιο παράπονο από τη Δώρα Αυγέρη, αλλά γιατί η θεσσαλονικιά δημοσιογράφος έχει βάλλει «πλώρη» για τις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, επομένως, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Τσίπρα. Στον τελευταίο, πάντως, βαραίνει και το γεγονός ότι ενώ ήταν από τους αρχικούς υποστηριχτές του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε δημόσια το ζήτημα την πιθανότητα το κόμμα να χρειάζεται νέα ηγεσία.

Ποιοι έρχονται στη θέση τους

Από τις ίδιες κομματικές πηγές, προκύπτει ότι θα υπάρξει μάχη για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρώην γραμματέας του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας είναι ένα όνομα που έχει ακουστεί, όμως η πρώην βουλευτής Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, μοιάζει ως το μεγάλο φαβορί.

Για τη θέση του αναπληρωτή, φαίνεται να προκρίνονται δύο λύσεις. Η μία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου και η άλλη του πρώην βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού. Και οι δύο άνδρες, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν εγκατασταθεί στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, φαίνεται να έχει κλειδώσει το νεαρό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Έφη Μιχελάκη, ενώ για διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ετοιμάζεται ο Θάνος Μωραΐτης.

Η περίπτωση Πολάκη

Παρελθόν από τη θέση του συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να αποτελέσει ο Παύλος Πολάκης, που θα πληρώσει την απουσία-διαφωνία, στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τη θέση του καλοβλέπει ο Βασίλης Κόκκαλης, που έχει ανέβει στην κομματική επετηρίδα τους τελευταίους μήνες.


Πηγή