Δημοτικές εκλογές 2019: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου

793

Δημοτικές εκλογές 2019: Σωρεία ανακοινώσεων για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη -«Πόλεμος» για το αν θα πρέπει το έθιμο να συνεχιστεί ή όχι

Το «Θάρρος» μίλησε με τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας για το συμβάν, ενώ ζήτησε την άποψή τους για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ο σαϊτοπόλεμος ή όχι, άποψη που θα πρέπει να εκφράσουν και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σίγουρα θα το απασχολήσει το όλο θέμα.

Ελένη Αλειφέρη
Η κα Ελένη Αλειφέρη δήλωσε ότι ο συνδυασμός της θέτει «πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή που έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα “χαθεί” ένα έθιμο, οποιοδήποτε έθιμο, ή όχι, είναι άκαιρη».
Πρόσθεσε, δε, ότι «η Δικαιοσύνη θα απαντήσει γιατί και πώς φτάσαμε να θρηνούμε το χαμό ενός νέου ανθρώπου, ενός οικογενειάρχη, ενός καταξιωμένου επαγγελματία. Από την άλλη, όμως, για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε εθίμου είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύουν ζωές».
«Ας εστιάσουμε λοιπόν», είπε κλείνοντας, «στα προαπαιτούμενα ασφαλείας και έπειτα συζητάμε».

Νίκος Αλεξανδρόπουλος
Ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος δήλωσε ότι ο συνδυασμός του, λόγω του τραγικού συμβάντος, δε θα κάνει δηλώσεις πριν από τις εκλογές, διότι σέβονται τον πόνο της οικογένειας, ενώ «είτε θετικές είτε αρνητικές δηλώσεις για τη συνέχιση της εκδήλωσης εμπεριέχουν σκοπιμότητα».

Παναγιώτης Αλούπης
Παρά τις συνεχείς κλήσεις προς τον κ. Παναγιώτη Αλούπη, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Μιχάλης Αντωνόπουλος
«Η παράταξη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Κώστα Θεοδωρακάκη. Ήταν ένας δημοσιογράφος, που όχι μόνο πάλεψε για να μπορέσει να μεταδώσει την είδηση και να καλύψει το γεγονός, αλλά έκανε και μια ηρωική ενέργεια, αφού με τον τρόπο του απέτρεψε να συμβούν χειρότερα, διότι μπήκε μπροστά για να σωθούν άλλοι συμπολίτες μας» σημείωσε ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Όσο για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου, ο κ. Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο κόσμος, πρέπει να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ «ως Δήμος ή διοργανωτές έχουμε μερίδιο ευθύνης για την ελλιπή οργάνωση ή μια οργάνωση που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα χειρότερα».
Επίσης, σχολίασε ότι τα έθιμα δε θα πρέπει να μετατρέπονται από έθιμα χαράς και παραδόσεων σε έθιμα λύπης και δυστυχίας.
Σχετικά, δε, με τη θέση του συνδυασμού του, ανέφερε ότι ήταν πάγια η άποψη, όλα τα χρόνια, να μην εγκρίνουν τις πιστώσεις για ένα έθιμο με το οποίο δε συμφωνούσαν.
Όσο για τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε λόγο για ομόφωνες αποφάσεις, σχολίασε ότι ο συνδυασμός του απουσίαζε για λόγους αντικειμενικούς στο τελευταίο συμβούλιο, όμως σε προηγούμενα είχαν καταψηφίσει το θέμα για λόγους, κυρίως, επικινδυνότητας.

Θανάσης Βασιλόπουλος
«Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου θα μπορέσει να συνεχιστεί μόνο εφόσον οι επίσημες Αρχές υποδείξουν τρόπους ασφαλείας που θα τηρηθούν στο ακέραιο τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους επισκέπτες» δήλωσε ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη.

Βασίλης Κοσμόπουλος
Ο κ. Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι η δημοτική του παράταξη εκφράζει «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συμπολίτη μας που άδικα έχασε τη ζωή του υπηρετώντας την ενημέρωση.
Στην πραγματικά δύσκολη αυτή ώρα, με ψυχραιμία θεωρούμε πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος, τα γεγονότα και τα μέτρα που ελήφθησαν.
Με νηφαλιότητα να εξετάσουμε τη συνέχιση ή μη ενός εθίμου παραδοσιακά συνδεδεμένου με την πόλη μας. Σε περίπτωση συνέχειας, να εξετασθούν από μηδενική βάση τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην κινδυνεύσει άλλη ανθρώπινη ζωή.
Κατόπιν των παραπάνω, αν δε ληφθεί το σύνολο των μέτρων και οι αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, δεν πρόκειται να ξαναγίνει ο σαϊτοπόλεμος».

Τόνια Κουζή
Η κα Τόνια Κουζή δήλωσε ότι η παράταξή της δε συναινεί σε καμία μορφή παρανομίας. Παράλληλα, όμως, «δεν έχει τιμωρητική διάθεση προς κανέναν συμπολίτη που του επιτράπηκε από τους δημόσιους λειτουργούς να λαμβάνει μέρος σε μια παράνομη διαδικασία. Τους πολίτες τούς προστατεύουν από ό,τι τους εκθέτει σε κίνδυνο όσοι διατρανώνουν ότι μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Αποτελεί πολιτική του συστήματος που προϋπήρχε, πλειοψηφία και μειοψηφίες, η ανεύθυνη στάση σε ζητήματα που έχρηζαν προσοχής, όπως η υπερψήφιση οικονομικών ενισχύσεων για δρώμενα που όλοι γνώριζαν ότι κινούνται στη σφαίρα της ανομίας, αλλά και η ομόφωνη συνυπογραφή μιας τεχνικής έκθεσης που δεν αναφέρεται σε κανένα λεπτομερές σχέδιο ασφάλειας.
Το πού και πώς μπαίνουν οι υπογραφές είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που στοίχισε μια ζωή το 2019 και τρεις ζωές το 2016 και μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Ευθύνες που διοικούμαστε από ανθρώπους που συνυπογράφουν ελαφρά τη καρδία και ευθύνες που δεν υπάρχει μια συλλογική αντίδραση από εμάς τους πολίτες τόσα χρόνια.
Όσο για τη συνέχιση ενός μη θεσμοθετημένου εθίμου, δεν τίθεται θέμα κατάργησης ή όχι. Είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους της παράταξης ότι υπό την αιγίδα της δικής μας Δημοτικής Αρχής δε θα διακινδυνεύει κανείς και αν η δικαστική πορεία αποδείξει την άνομη πράξη που όλοι υπαινισσόμαστε, εμείς δε θα είμαστε συνένοχοι».
Τέλος, η κα Κουζή ευχήθηκε «να ζητηθούν ευθύνες και να παραπεμφθούν όσοι όλα αυτά τα χρόνια συνυπογράφουν τις σχετικές αποφάσεις. Αλλιώς ως κοινωνία ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και αυτό δε μας καθιστά πολιτισμένους.
Η αλλαγή της νοοτροπίας και η ύπαρξη υπεύθυνων ανθρώπων ανά θέση είναι επιβεβλημένες έπειτα από τέσσερις θανάτους την τελευταία τριετία».

Δημήτρης Κουκούτσης
Ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης δήλωσε ότι «οι γιορτινές μέρες στην πόλη μας σκιάστηκαν από τον απροσδόκητο χαμό ενός εργαζόμενου συμπολίτη μας κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου εθίμου του σαϊτοπόλεμου».
Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, δήλωσε ότι «ένα τέτοιο γεγονός δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικής σπέκουλας, αλλά να βρούμε τις ευθύνες λίγο αργότερα και με καθαρό μυαλό!».
Πρόσθεσε, δε, ότι «δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το ίδιο το έθιμο, αλλά τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής του. Τραυματισμοί υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί που συμμετείχαν στο σαϊτοπόλεμο ήξεραν τους κινδύνους και επωμίζονταν το βάρος των ευθυνών τους!
Σε κάθε εκδήλωση δημόσια, όπως αυτή, λογικά θα έπρεπε να υπάρχει μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που θα θέτει επί τάπητος τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν. Αυτό, βέβαια, στο πλαίσιο μιας νόμιμης άδειας που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι τραγικό να μην υπάρχουν στο χώρο ασθενοφόρο και ιατρός, είναι τραγικό μικρά παιδιά να ρίχνουν σαΐτες και άλλα να κάθονται στις πρώτες σειρές. Ήδη η δικαιοσύνη έχει κινήσει τις διαδικασίες κι εμείς πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν, το ζήτημα είναι ότι, πλην της νομιμότητας, υπάρχει και η ηθική πλευρά, που είναι σπουδαία και σημαντική».

Μανώλης Μάκαρης
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια εξέφρασε ο κ. Μανώλης Μάκαρης, για τον άδικο, όπως τον χαρακτήρισε, χαμό του Κώστα Θεοδωρακάκη.
Όσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα, είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, αφού ένα έθιμο μετατράπηκε σε φονικό.
Για τη θέση της παράταξής του μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι σε Δημοτικό Συμβούλιο είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος που διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια ο σαϊτοπόλεμος ήταν ακατάλληλος από θέμα ασφάλειας.
Για, δε, το μέλλον της εκδήλωσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν «αλλαγές εκ βάθρων, σε πολλά επίπεδα, αρχίζοντας από την προετοιμασία που δε γίνεται σε κατάλληλους χώρους, και το σημαντικότερο, πρέπει να γίνει συζήτηση για τον τόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης». Όπως ο κ. Μάκαρης υποστήριξε, «αν είχε γίνει σε άλλο χώρο, δε θα είχε συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό.
Τα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπή και για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους θεατές», κάτι που χαρακτήρισε εγκληματικό.

Δημήτρης Οικονομάκος
Τη βαθύτατη οδύνη του στην οικογένεια του εργαζόμενου σε ΜΜΕ που έχασε τη ζωή του ανήμερα το Πάσχα εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Οικονομάκος, προσθέτοντας ότι καταδικάζει «τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη Ν.Δ.
Με απίστευτη κυνικότητα, συμπεριφέρθηκε “σαν να μην έγινε και τίποτα”. Το έχει ξανακάνει, με την ίδια κυνικότητα αντιμετώπισε τους τρεις νεκρούς από τις πλημμύρες του 2016. Ευθύνες έχουν και όσοι ανήκουν στην παράταξή του, στελέχη της Ν.Δ., συνολικά η πλειοψηφούσα Αρχή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο όνομα του “τουριστικού προϊόντος”, της τουριστικής “αναβάθμισης” και “προβολής”, δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η προετοιμασία της Δημοτικής Αρχής για αυτή την εκδήλωση περιορίστηκε στον “ευπρεπισμό” της πόλης, μοιράζοντας κλήσεις και φτάνοντας στο σημείο τη Μ. Παρασκευή να κατεβάζει τα πανό των σωματείων που καλούσαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, γιατί “χαλούσαν τη βιτρίνα”».
Από την άλλη, παρά τις προειδοποιήσεις της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σημείωσε, που είχε κάνει παρατηρήσεις για τα μέτρα ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, εστιάζοντας στη συμμετοχή παιδιών και στην απόσταση των θεατών, δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο.
Τέλος, σχετικά με τη συνέχιση ή μη της εκδήλωσης, ο κ. Οικονομάκος ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τα μέτρα ασφαλείας για αυτή, όπως και για κάθε άλλη, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινη ζωής και όχι το κοστολόγιο.

Μαρία Οικονομάκου
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη» είπε η κα Μαρία Οικονομάκου και πρόσθεσε ότι «οι πρώτες δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα ήταν ατυχείς, αφού, όσον αφορά στο θάνατο, δεν μπορεί κανείς να τον βάζει στην ίδια ζυγαριά με ό,τι άλλο».
Όσο για τη συνέχιση του εθίμου, σημείωσε ότι η παράταξή της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα το εξετάσει από όλες τις πλευρές, από μηδενική βάση.

Βασίλης Τζαμουράνης
Ο κ. Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και οδύνη του για τον άδικο χαμό του εικονολήπτη και δημοσιογράφου Κώστα Θεοδωρακάκη, ενώ συμμετέχει στο πένθος της οικογένειάς του, αλλά και της δημοσιογραφικής οικογένειας της Καλαμάτας.
Όσο για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου, ο κ. Τζαμουράνης είπε ότι ο συνδυασμός του έχει την πεποίθηση ότι για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, από τις οποίες υπάρχει διακινδύνευση για τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των συμμετασχόντων, θα πρέπει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αναθεωρήσει τα πράγματα, από μηδενική βάση.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος