Πυρκαγιά στο Μάτι: Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μετά τις νέες αποκαλύψεις

710

Πολιτικούς κλυδωνισμούς προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εξαπολύει «βολές» εναντίον της κυβέρνησης και τον Νίκο Τόσκα να επιχειρεί να εξηγήσει τα όσα διαδραματίστηκαν την 23η Ιουλίου.

Έρευνα του ΣΚΑΪ αποκάλυψε νέες πτυχές του δράματος στην ανατολική Αττική, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε και την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους νεκρούς «επειδή οι πληροφορίες ήταν ασαφείς».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως εκείνες τις ώρες δινόταν «μάχη για τους ζωντανούς».

Η έρευνα του ΣΚΑΪ καταδεικνύει πως οι άνδρες της Πυροσβεστικής είχαν ενημερώσει για τουλάχιστον 13 νεκρούς, πριν ο Αλέξης Τσίπρας φτάσει στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες έκαναν λόγο για απανθρακωμένα πτώματα.

Ωστόσο, ο Νίκος Τόσκας είπε πως χωρίς επίσημη πιστοποίηση θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό.

«Πυρά» Μητσοτάκη

Για «αδιαφορία» και «κυνισμό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε ανάρτηση του στο Facebook εξαπολύει «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί για στήσιμο επικοινωνιακής φιέστας μπροστά από τις κάμερες.

«Ανατρίχιασα βλέποντας χτες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα υπογραμμίζει πως τού ήρθαν τρία πράγματα στο μυαλό όταν είδε την έρευνα του ΣΚΑΪ.

«Πρώτον, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.

Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνο να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο.

Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά».

Κλείνοντας την ανάρτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η ΝΔ δουλεύει πολύ μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής.

«Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες» γράφει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, o Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «ψεύτη» τον πρωθυπουργό ενώ παράλληλα τόνισε πως «ακόμη και όταν πρόκειται για 101 νεκρούς θέλησε να σώσει πολιτικά το τομάρι του».

«Τον είδαμε να δίνει ένα σόου με τους υπόλοιπους υπουργούς στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής ενώ ήδη γνώριζαν ότι είχαμε πολλούς νεκρούς».

Τζανακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία

Η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά – κάτι που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι η ευθύνη είναι διαχρονική.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι όσα συνέβησαν στο Μάτι έχουν να κάνουν με τη διαχρονική απουσία ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού.

Με αφορμή τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποίαν, «ανατρίχιασα με το αφιέρωμα Παπαχελά», ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν. Το θέμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες υπηρεσίες… Ο κ. Μητσοτάκης απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, το Δημόσιο αποδιαρθρώθηκε στα πρώτα δύο μνημόνια. Είναι υποκριτικό. Όσο για την επιχειρησιακή κατάσταση, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Είπαμε πως και στο επιχειρησιακό πεδίο πρέπει να βελτιωθούμε, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου πολιτικής προστασίας».

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι αξιοποιήθηκε το πόρισμα των ειδικών που έχει ενσωματώσει και τη διεθνή εμπειρία και σύντομα θα υπάρξει νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου πολιτικής προστασίας.

Τέλος, για το φετινό καλοκαίρι ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι πρέπει για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες από τις πυρκαγιές.

Πηγή