Φουλ επίθεση της ΝΔ για τη «γραμμή Φαραντούρη»

12

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης έγινε talk of the town με τις δηλώσεις του για την ευρωπαία εισαγγελέα που πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση

Παρά το βαρύ κλίμα εντός της Βουλής για την υπόθεση των Τεμπών και την πρότση δυσπιστίας, η ΝΔ πάτησε πάνω στις δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη και κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα της κόντρας. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας θα ήταν ευχή να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ σε άλλο σημείο συνέδεσε τον Άρειο Πάγο με τη Χούντα!

Οι δηλώσεις του βεβαίως προκάλεσαν πολιτικό σεισμό δίνοντας στη ΝΔ να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Φαραντούρη και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «νέα version της γραμμής Πολάκη η γραμμή Φαραντούρη» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του συμβούλου του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τον κ. Φαραντούρη εκτός ευρωψηφοδελτίων.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρωμανού:

«Σχεδόν 24 ώρες μετά τις απαράδεκτες, υπονομευτικές και προσβλητικές δηλώσεις Φαραντούρη για τους θεσμούς, για τη Δημοκρατία μας και για τον ‘Αρειο Πάγο, έχουν συμβεί τα εξής:

  1. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του.
  2. Ο ίδιος όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς ή δεν ανασκεύασε, αλλά επανήλθε προσβάλλοντας εκ νέου τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αφού χαρακτήρισε πρωθυπουργικό κονκλάβιο όσους αντέδρασαν στις αδιανόητες δηλώσεις του.

3.Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλυψε πλήρως, επιβεβαιώνοντας για μια φορά ακόμη ότι η γραμμή Φαραντούρη, που είναι μια νέα version της γραμμής Πολάκη, είναι κεντρική επιλογή και της νέας ηγεσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

Και πρόσθεσε: «Εμείς, ωστόσο, οφείλουμε να επιμείνουμε στο αυτονόητο που θα γινόταν σε κάθε δημοκρατικό κόμμα και να ρωτήσουμε τον κ. Κασσελάκη: Τι άλλο περιμένει για να θέσει τον κ. Φαραντούρη εκτός ψηφοδελτίων;».

Σε υστερόγραφό του σημείωσε επίσης: «Που κρύφτηκαν οι “ευαίσθητοι” σε ζητήματα κράτους δικαίου ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο για τις δηλώσεις του συντρόφου τους;».

Ν. Φαραντούρης: «Λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της ευρωπαϊκής εισαγγελίας απ’ την κυβέρνηση»

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, μετά την απάντηση της ΝΔ περί περιφρόνησης των θεσμών από το κόμμα του έκανε νέα δήλωση. Η συγκεκριμένη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε μετά τις αρχικές δηλώσεις του κ. Φαραντούρη που είπε ότι θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η ευρωπαία εισαγγελέας.

Αργότερα, ο σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο για «λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της ευρωπαϊκής εισαγγελίας απ’ την κυβέρνηση».

Αναλυτικά η δήλωση Φαραντούρη:

«Αλλεργικό σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία και το πρωθυπουργικό κονκλάβιο το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να οδηγήσει σε πλήρη λαϊκή απονομιμοποίηση την διολισθαίνουσα καθημερινά Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό αποδεικνύει η λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως καθώς και Μονταζιέρα Νο2 για τις δηλώσεις μου ως Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».

Οι δηλώσεις του κ. Φαραντούρη προκάλεσαν αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος που πήρε αποστάσεις ήταν ο κ. Πέτρος Παππάς λέγοντας: «Ενδεχομένως ήταν μια ατυχής διατύπωση, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του στελέχους του κόμματος που είπε ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας».

«Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας ότι «προφανώς είμαι βέβαιος ότι ο κ. Φαραντούρης δεν εννοούσε αυτό, είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός».

«Δεν ξέρω πώς διατυπώθηκε, αλλά από εκεί και πέρα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και είναι χρέος μας είναι να προασπίσουμε τις διαδικασίες, είναι να πείσουμε καταρχήν τον ελληνικό λαό ότι τα πράγματα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Και δυστυχώς δεν βοηθάει η κυβέρνηση σε αυτό. Δείχνει μια απροθυμία να εκθέσει τους υπουργούς της στον φυσικό τους δικαστή. Δείχνει μια διάθεση να συγκαλύψει γεγονότα» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

Ο ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Από πλευράς ΝΔ χθες στη Βουλή τη μάχη την πήρε πάνω του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα την ντιπολίτευση. Ο Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη χρειάζεται ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς και τους υπονομευτές της και έστειλε μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν έξω από το πεδίο της δημοκρατίας, ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά.

«Εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μια ακόμη φορά συντριπτική ήττα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτροπές προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, Νίκο Φαραντούρη, ενώ σημείωσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι στο μεγάλο θέμα της τραγωδίας, η κυβέρνηση εγκαλείται διαρκώς από «ετερόκλητες δυνάμεις», οι οποίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο, που δεν επιτρέπει να διαγνωστεί η αλήθεια, από τον κόσμο.

«Αυτή η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, τον μήνα Ιούλιο, το 2023, ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών, έφερε στη Βουλή κατεπείγουσα διάταξη, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα των ανακριτών να ακούσουν όλες τις συνομιλίες, πέρα από εκείνες που υπήρχαν στον φάκελο, από την πρώτη στιγμή. Γιατί όλες οι επιχειρησιακές συνομιλίες ήταν από την πρώτη στιγμή, απομαγνητοφωνημένες στον φάκελο του ανακριτή. Το θέμα ήταν ότι οι προβλέψεις που υπήρχαν, ως τότε στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες, δηλαδή οι συνομιλίες μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων, με κάθε τρόπο στην υπόθεση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ενώ λοιπόν, όπως υπογράμμισε, αυτό το αίτημα η κυβέρνηση το υιοθέτησε πάραυτα, με εντολή του πρωθυπουργού, για να διευρυνθεί το πεδίο της δυνατότητας της έρευνας του ανακριτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε αυτή τη διάταξη. «Τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση, για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές, να ακούσουν κάθε συνομιλία, που δεν προβλεπόταν τότε από το νόμο, κάθε εμπλεκομένου, δεν την ψηφίσατε. Εσείς που ενδιαφέρεστε για την αποκάλυψη της αλήθειας και της διαφάνειας. Και μαζί με εσάς, δεν την ψήφισαν οι άλλοι υποκριτές, που κλαίνε για τον λαό με μαύρο δάκρυ. Οι κύριοι και οι κυρίες της “Νίκης”. Και αυτοί δεν την ψήφισαν. Και βεβαίως το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει γενικώς τίποτα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης που σημείωσε μάλιστα ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διασπαστεί και άρα δεν ψήφισαν και όσοι βουλευτές ανήκουν σήμερα στη Νέα Αριστερά.


Πηγή