Έκαψε πρόωρα τα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας: Στον αέρα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

751

Αρκετούς μήνες νωρίτερα υποχρεώθηκε να φέρει τη δέσμη μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία αλλά η εξέλιξη αυτή άδειασε την προεκλογική φαρέτρα του πρωθυπουργού ο οποίος επιμένει πως εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος πως θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου ενώ παράλληλα θα μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ. Η πραγματικότητα φαίνεται αρκετά διαφορετική από εκείνη που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας – εκτός και αν βρει ισοδύναμα μέτρα – θα μπορέσει είτε να ακυρώσει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου είτε να υιοθετήσει θετικά μέτρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά σε καμία περίπτωση και τα δύο. Και προς ώρας στην εξίσωση δεν έχει μπει καν η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Από την κυβέρνηση διατείνονται πως η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί από το 2020, έτος κατά το οποίο θα εφαρμοστεί και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων. Μάλιστα η μείωση του αφορολόγητου συνδέεται άμεσα με τα θετικά μέτρα και αυτό επισημαίνουν και οι Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είτε το ένα είτε το άλλο αλλά σε καμία περίπτωση και τα δυο.

Αν εφαρμοστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει φορολογική για όλους τους φορολογουμένους.

Το σχέδιο είναι, ο συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης να μηδενιστεί από 2,2% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ο συντελεστής μειώνεται στο 2% από 5%, για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ στο 4% από 6,5%, για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ στο 6% από 7,5%, για εισοδήματα ως 220.000 ευρώ στο 8% από 9%. Για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και άνω ο συντελεστής παραμένει στο 10%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο. Για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Ενας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο. Και για τον φορολογούμενο αυτόν καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή