(Βίντεο) Δύο νέα γκάλοπ: Παγιωμένη η μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

720

Ελάχιστη επίδραση, με μικρό κλείσιμο της ψαλίδας, έχει το «κοινωνικό πακέτο», που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας – 8,6% και 6,5% γαλάζιο προβάδισμα δείχνουν η MRB και η ALCO

Δεν αλλάζει κάτι συνταρακτικά στους συσχετισμούς που έχουν ήδη διαμορφωθεί εδώ και καιρό, ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δύο νέα γκάλοπ, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, στα όρια της συντριβής και όχι απλά καθαρής νίκης, αν και η ψαλίδα κλείνει ανεπαίσθητα, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ίσως καταφέρει να αποφύγει ήττα με διψήφιο ποσοστό.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν στο χρονικό όριο της ανακοίνωσης των κοινωνικών μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έχουν «πιάσει» ακόμη την επίδραση που μπορεί να έχει στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος η νέα όξυνση, λόγω των «σκαφάτων» διακοπών του πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2018 και της σύγκρουσης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Διαφαίνεται ωστόσο ότι περαιτέρω μείωση της ψαλίδας δεν είναι εύκολα να υπάρξει, καθώς έχει παγιωθεί μία μεγάλη απόσταση, που δεν ανατρέπεται, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι δυναμικές από τη στάση των νέων ψηφοφόρων, ή όσων βλέπουν με απογοήτευση τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Με δεδομένο ότι άλλα βασικά ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, όπως η παράσταση νίκης, είναι σταθερά και καθαρά υπέρ της ΝΔ είναι μάλλον λογική η εκτίμηση που κάνουν πολλοί, ότι το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει τη διαφορά κοντά στο διψήφιο ποσοστό και όχι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να την περιορίσει σε αναστρέψιμα, ενόψει εθνικών εκλογών, επίπεδα.

Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, όπως καταγράφεται και στις δύο δημοσκοπήσεις, της MRB (για το STAR) και της ALCO (για το ΟPΕΝ), η διαφορά είναι σαφώς άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Στην πρώτη η ΝΔ προηγείται με 8,6% (στην πρόθεση ψήφου και χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα άκυρα και τα λευκά, η διαφορά είναι 7,4%). Στη δημοσκόπηση της δεύτερης, η διαφορά καταγράφεται στο 6,5% στα έγκυρα, με την πρόθεση ψήφου επί του συνόλου (μαζί με άκυρα και λευκά) να φτάνει στο 5,9%, μειούμενη περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη της ίδιας εταιρίας.

Στην δημοσκόπηση για το κανάλι «open» ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 5,9%. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 25,3%, ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΚΙΝΑΛ 5% και ΚΚΕ 4,8%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2%. Tο Ποτάμι έχει 1,4%, οι ΑΝΕΛ 1,2% και το Μέρα 25 ποσοστό 1%. Άλλο δηλώνουν 4,7%, αποχή 7,6%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν 16,2%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, Χρυσή Αυγή 6%, Κίνημα Αλλαγής 5,5%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 2,8%, Λαϊκή Ενότητα 2,6%, Ένωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 1,5%, ΑΝΕΛ 1,3% και Μέρα 25 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 17,8%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με ποσοστό 61%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος διεξαγωγής της δημοσκόπησης ήταν μεταξύ 3-6 Μαΐου, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τον αντίκτυπο των οικονομικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης.