Τουρκία: Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποκρατικοποιηθούν

818

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, μετά το μήνυμα που έστειλε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, νωρίς σήμερα το πρωί το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή, κάνει λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας», προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή της και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1944), όπου όπως επιμένει η Άγκυρα, γίνεται σαφής επισήμανση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά για κανένα λόγο, ούτε για να κάνουν ασκήσεις αλλά ούτε και για ανεφοδιασμό και τροφοδοσία.

Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο κατά παράνομης μετανάστευσης, αυτό συμβαίνει, λέει η ανακοίνωση, με την ανοχή της Άγκυρας. 

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.