120 δόσεις: Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση

834

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη, όσο και η μείωση του ΦΠΑ.

Με τις τροποποιήσεις επεκτείνονται σε 24 και 36 οι δόσεις για τις οφειλές στην εφορία που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι και σε άλλα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.

Το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης που ψηφίζεται στη Βουλή δεν αποκλείεται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup, δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Για πλήρως συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο μέτρα, μιλά το υπουργείο Οικονομικών.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι και την αύξηση των δόσεων για οφειλές μικρών επιχειρήσεων για τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από τις 18 στις 24 όταν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) και από τις 30 στις 36 για έκτακτες οφειλές (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα).

Αναφερόμενη στα μέτρα που ψηφίζονται από τη Βουλή, αλλά και στο γενικότερα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας με ορίζοντα τετραετίας και υπογράμμισε πως «μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, αφού δεν είναι δυνατόν η ανάπτυξη να βασιστεί πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια».

«Ο λαός γνωρίζει τώρα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Αν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία το πενθήμερο μπορεί να γίνει επταήμερο, μπορεί να μην υπάρχει 13η σύνταξη. Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στον Βέμπερ», είπε και έκανε λόγο για δύο κόσμους που συγκρούονται από την μία «οι πολλοί» και από την άλλη «οι ελίτ».

Τροπολογία για τη ρύθμιση των οφειλών 241 εκατ. ευρώ των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Την τροπολογία με την οποία υποχρεούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οφειλόμενο ποσό των 241 εκατ. ευρώ από το «ριμπέιτ» για την τριετία 2006, 2007 και 2008, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός είπε πως από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκε για τη συγκεκριμένη τριετία από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς το ποσοστό του 4% επί των εισπράξεων που είχαν από τα ασφαλιστικά ταμεία το ΙΚΑ και τον ΟΠΑΔ οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% συνολικά σε όλα τα προϊόντα εστίασης κατέθεσε η ΝΔ

Τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ από το 24% στο 13% συνολικά σε όλα τα προϊόντα εστίασης (καφέ, αναψυκτικά, ροφήματα κ.ά), κατέθεσε η ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει αυτή την τροπολογία και «όχι την κουτσουρεμένη που έφερε η κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον το 55% των προϊόντων της εστίασης».

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, με αυτή τη ρύθμιση επιστρέφει ο ΦΠΑ στα επίπεδα του 2014, όταν η ΝΔ τον είχε μειώσει σε αυτά τα επίπεδα στην εστίαση και ο ΣΥΡΙΖΑ τον έφτασε 24%. Τώρα, όπως πρόσθεσε, η ΝΔ ζητεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν την κάνει δεκτή και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν «ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία, να ξαναπάρει αέρα και οξυγόνο το σύνολο των επιχειρήσεων».

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο φερετζές

«Οι συνταξιούχοι παλεύουν για επιστροφή των κλεμμένων και όχι για 13η σύνταξη καρικατούρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θράσος όταν μιλάει για την αποκατάσταση της εργασίας και όταν τσακώνεται με τη ΝΔ για την 7ήμερη εργασία, τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, και τη στιγμή που υπάρχει κοινοτική οδηγία που επιτρέπει το συνεχόμενο 12ήμερο.

Μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν κίνητρα στις επενδύσεις, ζήτησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί μέτρα εντυπωσιακά μεν, ανεπαρκή δε. «Το Ποτάμι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία διατηρήσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο κ. Νυφούδης.

Η Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες που θεωρεί ορθές, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα που δεν θα ελέγχει, ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Ζήτησε δε να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και να ληφθούν επιπλέον μέτρα αφού όπως είπε «τα χρωστάμε ως πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό μετά την αφαίμαξη που υπέστη».