Άντα Μπούσουλα-Χάνου: “Για μία πράσινη Πεντέλη, πόλη-πρύτυπο”

737

«Βάλαμε στην άκρη την κομματική μας ιδεολογία και προτάξαμε την ικανότητα και τη θέληση ώστε να γίνει πράξη το όραμά μας για την πόλη μας»

«Αφήσαμε πίσω τους παλιούς συνδυασμούς που με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και εξαρτήσεις σε τοπικό επίπεδο επιβράδυναν τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας»

Η Άντα Μπούσουλα-Χάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 1982 κατοικεί στα Μελίσσια, είναι δυναμικός κάτοικος της περιοχής, ασχολείται πολλά χρόνια με τα κοινά και την τοπική κοινότητα, εκλέγεται δημοτική σύμβουλος από το 2011 και φέτος θέλει για μία ακόμη φορά να ανανεώσει τη εναγκαλισμό της με την πόλη που μεγάλωσε. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020», στο πλευρό του Άγγελου Παλαιοδήμου!

Είναι πτυχιούχος Φυσικός της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (MSc) στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» από το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) και στη «Φυσική Περιβάλλοντος – Μετεωρολογία» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1992 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας και στην αποκλειστική της συνέντευξη στην «ΜΠΑΜ στο  Ρεπορτάζ» εξηγεί τις προτεραιότητες και το σχέδιο δράσης που έχει η παράταξή της για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια, που πια είναι ένας δήμος!

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του δήμου  Πεντέλης;

Ο δήμος Πεντέλης προέρχεται από τη συνένωση τριών πόλεων, με διαφορετικό αστικό ανάγλυφο που αναδεικνύει μία ιδιαιτερότητα στην ιεράρχηση των προβλημάτων.

Σήμερα  αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα η ένωση των πόλεων, για μία ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από ένα νέο ενιαίο γενικό πολεοδομικό, αστικό και κυκλοφοριακό σχέδιο, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τον αμιγή χαρακτήρα των περιοχών κατοικίας, θα εξασφαλίζει επαρκείς κοινωφελείς χώρους για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό και αναψυχή, θα επιλύει δασικά ζητήματα και θα ενώνει κυκλοφοριακά τις γειτονιές εντός της επικράτειας του δήμου, αλλά και προς το Μετρό.

Επιπλέον, στο επίπεδο της καθημερινότητας του πολίτη, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί ως μείζον θέμα η ελλιπής οργάνωση της καθαριότητας και η εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων. Όγκοι φυτικών κλαδεμάτων από κήπους συσσωρεύονται για μέρες σε πεζοδρόμια και ελεύθερους χώρους, οι κάδοι απορριμμάτων αναδύουν δυσοσμίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, η αισθητική εικόνα των χώρων αναψυχής έχει υποβαθμιστεί,οι κάτοικοι φροντίζουν μόνοι τους για τον οδοκαθαρισμό και η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή υπολειτουργεί. Ο δήμος μας χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργική, βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των παιδικών χαρών, των χώρων αναψυχής και των σχολικών μονάδων.

Τέλος, οι κάτοικοι του δήμου μας πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη για την καθαριότητα, το φωτισμό και την απόκτηση ελεύθερων χώρων, τα οποία όχι μόνο δεν ισοσκελίζονται ως έσοδα με δαπάνες για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά παρουσιάζονται από τη σημερινή δημοτική αρχή και ως οικονομικό πλεονέκτημα, αποτέλεσμα καλής οικονομικής διαχείρισης στο ταμείο του δήμου. Σήμερα, το οικονομικό απόθεμα του δήμου, περίπου 5 εκατ. ευρώ, είναι χρήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι και θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για τη βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της καθαριότητας, την αειφόρο αποκατάσταση του οδοφωτισμού για την ασφάλεια των κατοίκων σε όλους τους δρόμους και την αγορά γης για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού.

Σε ποιους τομείς του δήμου θα θέλατε να αξιοποιηθείτε;

Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2011 και έχω διατελέσει αντιδήμαρχος σε πολλά  θεματικά πεδία οργάνωσης του δήμου, την οικονομική διαχείριση, τα τεχνικά έργα, την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, την παιδεία και τον πολιτισμό, με αποτελεσματικότητα και εκφρασμένο έργο στην πόλη μας. Είμαι MSc Φυσικός Περιβάλλοντος και πριν δύο χρόνια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», με κίνητρο το ενδιαφέρον μου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πεποίθηση ότι οι σύγχρονες εξελίξεις απαιτούν η εμπειρία να θωρακίζεται με την ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Σήμερα θα ήθελα να ασχοληθώ με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του δήμου μας, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας στρατηγικής που θα βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου, θα προάγει αειφόρα το περιβάλλον και θα αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας. Σε κάθε περίπτωση,όμως, είμαι πρόθυμη να αξιοποιηθώ σε οποιαδήποτε θέση, γιατί προτεραιότητά μου είναι η ανιδιοτελής προσφορά και η θέληση να γίνει η πόλη μας καλύτερη για τη νέα γενιά και όλους τους συμπολίτες μου.

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη σας;

Το όραμά μου είναι τα Μελίσσια, η Ν. Πεντέλη και η Πεντέλη να γίνουν «Μία πόλη πράσινη», που θα οργανωθεί με βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και θα προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με καθαριότητα και επαρκή φωτισμό σε κάθε γειτονιά, με ασφαλείς και οικολογικές παιδικές χαρές για όλα τα παιδιά, με σχολεία οικολογικά και ελκυστικά για τους μαθητές, με δίκτυα ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών, με απόκτηση ελεύθερων χώρων που θα αναζωογονήσουν τον αστικό ιστό, με αξιοποίηση των αστικών δασών για δραστηριότητες ψυχαγωγίας και ήπιας άθλησης.

«Μία πόλη έξυπνη» με ψηφιακή στρατηγική, που θα κάνει το δήμο αποδοτικότερο, θα βελτιώσει  την καθημερινότητα των κατοίκων και θα αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο.

«Μία πόλη δημοκρατική», που θα δίνει έμφαση στην ευρεία εμπλοκή των πολιτών, στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, θα προάγει την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και θα εξασφαλίζει τη φροντίδα για το παιδί, το νέο, τη μητέρα, τον ηλικιωμένο, τα ΑμεΑ και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στήριξης.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; Πούδιαφέρετε σε σχέση με τους άλλους συνυποψηφίους σας;

Σε αυτές τις εκλογές είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό ΠΕΝΤΕΛΗ 2020, ΠΡΑΣΙΝΗ-ΕΞΥΠΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ με υποψήφιο δήμαρχο ένα ικανό και έμπειρο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Άγγελο Παλαιοδήμο. Δημιουργήσαμε ένα νέο αυτοδιοικητικό συνδυασμό από ικανά στελέχη με επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία και αρκετούς νέους ηλικιακά ανθρώπους. Βάλαμε στην άκρη την κομματική μας ιδεολογία και προτάξαμε την ικανότητα και τη θέληση ώστε να γίνει πράξη το όραμά μας για την πόλη μας. Αφήσαμε πίσω τους παλιούς συνδυασμούς που με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και εξαρτήσεις σε τοπικό επίπεδο επιβράδυναν τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας. Ενώσαμε δυνάμεις και δημιουργήσαμε μία δυναμική Επιλογή Ανανέωσης, με γνώση και βούληση, με ρεαλιστικό όραμα και σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε η πόλη μας να γίνει Πράσινη, Έξυπνη και Δημοκρατική.

Προσωπικά, έχω τη θέληση, την επιστημονική γνώση, την αυτοδιοικητική εμπειρία και επιθυμώ με εχέγγυο το μέχρι σήμερα έργο μου, την αποτελεσματικότητά μου, την ηθική μου και την εγγύτητα με τους συμπολίτες μου, να είμαι γι’ αυτούς, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, η επιλογή εμπιστοσύνης και δημιουργίας.