Περιφερειακές εκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

751

Εκλογές 2019: Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα και να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές – Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού για τις Περιφερειακές εκλογές

Στην Ελλάδα οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα.

Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Για τις Ευρωεκλογές οι Έλληνες εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019 ώστε να περιληφθούν σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία για τη υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019.

Όπως αναφέρει στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο psifizo2019.gr, oι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ενημερωμένη με όλες τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες για να μάθουν πού είναι εγγεγραμμένοι είναι να πληκτρολογήσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Πηγή