Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος πρώην στελεχών του υπουργείου Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας

716

Κλήθηκε για εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή  μέλος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, εξαιτίας της υπερτιμολόγησης του φαρμάκου eucreas για τον ζαχαρώδη διαβήτη, το 2008.

Πιο αναλυτικά, δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση NOVARTIS ενώ κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία από κοινού είναι και δυο πρώην στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το 2008 το μέλος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς ότι το επίμαχο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

Εξηγήσεις από τους Λοβέρδο- Σαλμά

Η νέα δίωξη, για σκέλος της υπόθεσης Novartis, ήρθε λίγες μόνο ώρες πριν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της δωροδοκίας. Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς υπόμνημα στο οποίο θα καταγράφει τις θέσεις του ενώ ήδη σε δηλώσεις του έχει κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του.

Στις 3 Ιουνίου αναμένεται να δώσει εξηγήσεις και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ο οποίος έχει κληθεί , επίσης, ως ύποπτος.