Αναγνωστοπούλου: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία όσο δεν σέβεται τη μειονότητα

715

Μήνυμα στα Τίρανα έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών πως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας περνά μέσα από το σεβασμό της μειονότητας και των δικαιωμάτων της. 

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η Σία Αναγνωστοπούλου διαμήνυσε ότι όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, το περιουσιακό τής μειονότητας, δεν μπορούν να διευθετηθούν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η ένταξή της στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΝΔ για χρήση του όρου «Μακεδονία» από ιστοσελίδα των Σκοπίων με τουριστικό περιεχόμενο, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τα διαβήματα που πρέπει να κάνει».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις απόψεις που διατυπώνονται περί κινδύνου θερμού επεισοδίου, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε σε εγρήγορση συνεχώς». «Όταν έχουμε μια αυξημένη και αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και την έχουμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την κυπριακή ΑΟΖ, εκεί βεβαίως βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός και είναι εδώ και χρόνια με τις εντάσεις και τις παραβιάσεις που έχουμε» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια χώρα η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δημιουργεί προκλητικές καταστάσεις και ενέργειες. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση, κινητοποιώντας πάντα ένα διπλωματικό δίκτυο, πολύ ισχυρό για αυτή την περίπτωση» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή