Εκλογές 2019: Ποιος φταίει για το debate που δεν θα γίνει – Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

686

Στα ύψη παραμένει το εκλογικό θερμόμετρο με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εξαπολύουν βέλη εκατέρωθεν για τις ευθύνες που οδήγησαν στην ακύρωση του debate.

O Aλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει σε αυτό ώστε να πάρει την ρεβάνς σε επικοινωνιακό επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πεπεισμένος ότι σε μια αναμέτρηση των δύο – έστω και με την παρουσία των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών- θα καταφέρει να κερδίσει λίγο από το χαμένο έδαφος.

Η ημερομηνία όμως παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για την αρνητική αυτή έκβαση ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΝΔ για ανίερη συμμαχία.

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σα το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε» σχολίασε ο πρωθυπουργός σχετικά.

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψεύδη θυμίζοντας την παλαιότερη δήλωση του για την διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Μιλώντας για τη μεταφορά της ημερομηνίας, αναφέρθηκε σε προσκόμματα που επικαλέστηκαν τα άλλα κόμματα, παρότι το κυβερνητικό κόμμα έκανε σαφές ότι μπορεί να ακυρώσει τα πάντα, προκειμένου αυτό να γίνει, όπως εξήγησε.

Για την επίλυση του προβλήματος, όπως είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες την 1η Ιουλίου το βράδυ, προκειμένου «να μην χαθεί αυτή η σημαντική τηλεμαχία».

Εκτίμησε δε ότι τα κόμματα δεν θέλουν να γίνει μία ανοικτή προγραμματική αντιπαράθεση και πρόσθεσε ότι «εμείς επιμένουμε και για την 1η Ιουλίου που λένε ότι όλοι μπορούν, να γυρίσει ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Για την Ελλάδα» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «διότι προσπάθησε με προσχηματικούς λόγους να αποφύγει τελικά αυτή την κουβέντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Όπως είπε «αφού δεν μπορούσε να γίνει 1 Ιουλίου, λόγω της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη μέρα, αντιπροτείναμε την 27η και την 28η Ιουνίου. Ήμασταν ευέλικτοι, θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Πήγε λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Ηλιόπουλου στην διακομματική και είπε να επανέλθει τελικά η αρχική ημερομηνία, η 1η Ιουλίου. Εμείς συμφωνήσαμε με την 1η Ιουλίου. Δεν μπόρεσαν, όμως, τα άλλα κόμματα».

«Το ναυάγιο με το debate αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το πισωγύρισμα αυτό -δεν θέλω 1η Ιουλίου, ας ψάξουμε άλλη ημερομηνία, τελικά θέλω 1η Ιουλίου- μέσα σε μια πολύ πυκνή προεκλογική περίοδο που όλα τα κόμματα κάνουν τον προγραμματισμό τους, τελικά έφερε σε αυτό το αδιέξοδο. Γιατί δεν ήθελε μάλλον τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Προσπάθησε, λοιπόν, να το αποφύγει, ενώ κάναμε όλοι τις διευθετήσεις μας με τις περιοδείες μας, με τις ομιλίες. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτό το debate. Και απεδείχθει σήμερα με αυτό το πισωγύρισμα» τόνισε.

«Το debate δεν θα γίνει με απόλυτη ευθύνη του κ. Τσίπρα» υποστηρίζει από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «θράσος». «Ήταν ολοφάνερο ότι από τη μια μεριά ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να γίνει καθόλου το debate και έλεγε ότι ήθελε να γίνει ένα debate ανάμεσα σε εκείνον και στον κ. Μητσοτάκη – είμαι σίγουρη ότι ούτε αυτό το ήθελε. Από την άλλη μεριά, είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να τελειώσουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό χωρίς να συζητήσουμε για τίποτα. Εμείς είχαμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί και σε οποιοδήποτε νεωτερισμό, σε οποιαδήποτε ελεύθερη συζήτηση» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha. «Εμείς κάναμε τα πάντα για να γίνει αυτό το debate, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας, ήμασταν ανοιχτοί σε οτιδήποτε. Η συζήτηση που θέλαμε να γίνει, δεν έγινε με απόλυτη ευθύνη του κ. Τσίπρα. Διότι ενώ είχαμε συμφωνήσει για την 1η Ιουλίου εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν ξέρει τι ώρα θα επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής. Όταν επανήλθαν σήμερα είπαν: ‘’έστω και αργά να γίνει την 1η Ιουλίου’’. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν είχε κώλυμα ο κ. Τσίπρας, οπότε κακώς ακυρώθηκε η ‘’τηλεμαχία’’ εξαρχής» συμπλήρωσε.

Ίδια επιχειρηματολογία υιοθετεί και το ΚΚΕ τονίζοντας πως «το debate θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας είχε παραμείνει στην αρχική συμφωνία των κομμάτων για την 1η Ιουλίου, την οποία ο ίδιος ακύρωσε επικαλούμενος λόγους “κόπωσης” και την οποία ο ίδιος επανέφερε ξαφνικά μετά από 3 ημέρες, παρά το γεγονός ότι η δυσκολία εξεύρεσης νέας κοινής ημερομηνίας είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή».

«Θεωρούμε την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξαρτάται απ’ τα καπρίτσια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα, που όπως αποδεικνύει η πορεία των γεγονότων και η πολιτική εκμετάλλευση που γίνεται, μάλλον συνειδητά μεθόδευσε ο ίδιος αυτή την εξέλιξη» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

Πηγή