Επαναληπτικές εκλογές τον Αύγουστο: Μπλόφα ή εφιάλτης;

728

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών τον Αύγουστο του 2019 είναι κάτι που συζητείται στα κομματικά επιτελεία εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα – Ποιοι το επιθυμούν και ποιοι το ξορκίζουν; Ποιος στα αλήθεια μπορεί να το προκαλέσει; Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Έχει βάση το σενάριο επαναληπτικών εκλογών του Αυγούστου που περιέγραψε στο ραδιόφωνο του Θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Βεβαίως και έχει και θα έλεγε κανείς ότι είναι κρυφός πόθος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά το προσεχές διάστημα.

«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή στον ρ/σ Θέμα 104,6.

«Άρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να το προκαλέσει ο Μητσοτάκης;

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το ενδεχόμενο να προκληθούν επαναληπτικές εκλογές δεν είναι κάτι που μπορεί να το «σκηνοθετήσει» κάποιος, πολύ περισσότερο ο Μητσοτάκης.

Πρωτίστως εξαρτάται από τον λαό. Ότι πει ο λαός κι ότι βγάλει η κάλπη.
Από εκεί και πέρα εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Αν η Φώφη Γεννηματά αποφασίσει να «παίξει» με την διερευνητική εντολή και να την περιφέρει απλά για λίγες μέρες, τότε νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Εξέλιξη για την οποία δεν θα φταίει ο Κυριάκος.

Η ίδια πάντως η κυρία Γεννηματά, τις τελευταίες ημέρες αφήνει να διαφανεί ότι μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας δίνοντας ψήφο… ανοχής σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μην μείνει ο τόπος ακυβέρνητος.

Αυτό που λέει η πλευρά Μητσοτάκη είναι ότι εκλογές με απλή αναλογική θα σημάνουν συγκυβέρνηση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος (και ίσως και του τρίτου), δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πολλούς πρόκειται για το εφιαλτικότερο των σεναρίων.

Είναι το σενάριο που ξορκίζει η ΝΔ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι σίγουρος ότι το ξορκίζουν.

Είναι το μόνο σενάριο που θα κρατήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στον «αφρό» της εξουσίας παρά την όποια ήττα υποστεί στις κάλπες…

Για το ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι εξίσου καταστρεπτικό σενάριο, αφού με την απλή αναλογική θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Μπορεί κάποιο από τα κόμματα να επηρεάσει τις όποιες εξελίξεις ή να τις καθοδηγήσει;

Ευτυχώς όχι, ακόμα έχουμε Δημοκρατία και αποφασίζει ο λαός.

Τι μπορεί να συμβεί;

Εδώ επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να προβώ σε μια όχι και τόσο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου, τότε στις 8 Ιουλίου θα έχουμε αλλαγή του πολιτικού χάρτη προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία, αλλά και το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Θα έχουμε πολιτικό σούπερνόβα.

Τι σημαίνει αυτό;

Προγραμματικές συγκλίσεις δεξιάς και κέντρου για τη δημιουργία ενός πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες έδρες και να τεθεί εκτός κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα:

Αν φτάσουμε στον Αύγουστο, θα είναι σίγουρα καυτός.


Πηγή