Έξαλλος ο Καραμανλής με τον ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιεύματα περί του Σκοπιανού

693

Ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας Documento με τίτλο «Καραμανλής προς Μπους: Ναι στο όνομα “Μακεδονία”» εξόργισε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,ο οποίος αντέδρασε άμεσα με δηλώσεις… κύκλων του! – Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός είναι έξαλλος με ορισμένα στελέχη του Μαξίμου που ρίχνουν λάσπη εναντίον του και τον κατηγορούν για κατρακύλα των δημοσιονομικών επί δική του διακυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ντοκουμέντο, είναι μάλλον η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει…

Άλλωστε είναι γνωστό ότι καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα ο Κώστας Καραμανλής κράτησε μια στάση ισορροπιών χωρίς ποτέ να εκθέσει ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίφνης, το μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και πλέον βάλλει ανοικτά κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας,ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

«Η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο προς «την αυτού εξοχότητα Γ. Μπους» στις 8 Απριλίου του 2005. Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για όσα προβλέπει το σχέδιο του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έχει κατατεθεί ως προσχέδιο απόφασης.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται ο ίδιος επί του προσχεδίου και εκ των πραγμάτων εκφράζει την άποψη της ελληνικής πλευράς. Τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Καραμανλή ότι παίρνει θέση πολύ γρήγορα και ίσως βεβιασμένα για το σχέδιο Νίμιτς, του οποίου μάλιστα περιγράφει τους όρους, απευθυνόμενος στον Μπους: «Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω, στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μία συμφωνία τώρα».

Τι προβλέπει ο Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ όπως περιγράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός;

«Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση, εντός του συστήματος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει κι άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην συμφωνία της Οχρίδας του 2001″.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ο Καραμανλής λέει ναι και στα τρία πράγματα που προβλέπει ο Νίμιτς, τα οποία χωρίς καμία αμφιβολία παραχωρούν το όνομα Μακεδονία στους γείτονες.

Το πρώτο είναι ότι η επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ είναι «Μακεδονία-Σκόπια».

Το δεύτερο, πως οι χώρες της υφηλίου μπορούν να ονομάζουν όπως θέλουν την πΓΔΜ και απλώς ο ΟΗΕ θα ενθαρρύνει (δεν θα απαιτήσει) τα κράτη – μέλη να βάζουν και την λέξη Σκόπια και το τρίτο ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Το τελευταίο σημείο, δηλαδή της μη υποχρέωσης της γείτονος χώρας για αλλαγή του Συντάγματός της, ήταν κι η απόλυτη παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, των αλυτρωτισμών που τότε σαφώς διατυπώνονταν σε άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Η αποδοχή των προβλέψεων Νίμιτς ως βάση συζήτησης χωρίς διαφωνίες για το όνομα θα οδηγούσε είτε στην τελική ονομασία της πΓΔΜ ως Μακεδονίας, είτε σε περίπτωση που η υπόθεση δεν προχωρούσε (πράγμα που συνέβη) στην διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για το μέλλον».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η απάντηση των “κύκλων” του πρώην πρωθυπουργού,οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής:
• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.


Πηγή