Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

703

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αποκλειστικό αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Τη θέση αυτή συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών – μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.

Επίσης, κατόπιν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να εξετάσει μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο περιθώριο της Συνόδου τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου, έχει ως εξής:

  • 17:30 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • 18:00 Έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.


Πηγή