«Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και στην διαχείριση του πολιτισμού»

752

Η χώρα μας βγαίνει από μια μακρά περίοδο ύφεσης, κρίσης και κακής διακυβέρνησης και σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσει να μπει το γρηγορότερο σε μια κανονικότητα, να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να αναζητήσει ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων – Άρθρο γνώμης της Αλεξάνδρας Χαριτάτου – Υποψήφια Βουλευτής στην Α’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η γεωγραφική της θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το υπέροχο κλίμα, το φυσικό κάλος, το μυθικό φως, η μακραίωνη ιστορία και ο παγκοσμίου φήμης αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Σε όλη την χώρα αλλά και ιδιαίτερα στην Αθήνα -μια πόλη διεθνούς ακτινοβολίας- μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες, τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν σχέση με την εθνική μας κληρονομιά.

Η ορθή και συγκροτημένη διαχείριση του πολιτιστικού μας αποθέματος μπορεί να γίνει πηγή πλούτου και πρότυπο καλής πρακτικής για την βιώσιμη τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο και όχι ένα κρατικό αγαθό και οφείλει το κράτος να κινητοποιήσει και να κινητροδοτήσει τόσο τον επιχειρηματικό τομέα, όσο και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να συμβάλουν με φρέσκιες ιδέες, πόρους, κεφάλαια και σύγχρονες πρακτικές στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού μας προϊόντος.

Τολμηροί επενδυτές, καταξιωμένοι επιστήμονες, ιδιώτες με όραμα, επιχειρήσεις και πολιτιστικοί φορείς σε συνδυασμό με την ορθή διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων -που πολλές φορές δεν απορροφώνται και επιστρέφουν πίσω στην ΕΕ- μπορούν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση δράσεων και εγχειρημάτων που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και βοηθάνε τόσο στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα όσο και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι πλέον απαραίτητο να καταλάβει τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία το τεράστιο όφελος που θα έχει η χώρα μας εάν απελευθερωθούν σε όλους τους τομείς οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού τομέα και των αγορών.

Στις επερχόμενες εκλογές έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι συνετό, μελετημένο και κοστολογημένο και έχει ως έναν από τους βασικούς στόχους την αναπτυξιακή πολιτική που θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης που είναι η μόνη μας ελπίδα να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η μετανάστευση των νέων παιδιών στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναπτυξιακής λογικής που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, με μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, με κίνητρα για επενδύσεις, ενθάρρυνση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, θα δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό, λειτουργικό και ανταποδοτικό τον χώρο του πολιτισμού, που αφορά όλους μας.
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια για τους λίγους ή ατραξιόν για τους τουρίστες.
Ο πολιτισμός πέραν των άλλων, είναι ένα καθημερινό βίωμα, που διευρύνει τους ορίζοντές μας, δίνει προοπτικές στην κοινωνία, διευκολύνει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και ομορφαίνει την καθημερινότητά μας.

Άλλωστε ανέκαθεν ο πολιτισμός μας και στις πιο δύσκολες στιγμές έγινε ο πρεσβευτής μας: η ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.

Ο Οράτιος (65 π.Χ. -8 π.Χ.), από τους μεγαλύτερους Ρωμαίους λυρικούς ποιητές, είχε πει την εποχή που ο ελληνικός κόσμος είχε κυριευθεί από την ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά ταυτόχρονα είχε επικρατήσει πολιτιστικά σε μεγάλο μέρος της ανατολικής αυτοκρατορίας:

«Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον απολίτιστο νικητή».

Τέτοια είναι η δύναμη του πολιτισμού μας και παραμένει σπουδαίο σημείο αναφοράς σε όλον τον κόσμο και καθιστά τη χώρα μας ελκυστικό τόπο επίσκεψης, μελέτης και θαυμασμού.

Αλεξάνδρα Χαριτάτου
Ιστορικός-Μουσειολόγος
Υποψήφια Βουλευτής στην Α’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία


Πηγή