Παυλόπουλος: «Οι γείτονες οφείλουν να σεβαστούν τα σύνορα, το έδαφος και την ελληνική ΑΟΖ»

711

«Το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέω– είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή» επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, σε συνάντηση που είχε με ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών του Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (ΑΗΙ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Λαρυγγάκη, τόνισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, στέλνοντας για άλλη μία φορά μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, «αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως «Είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβαστούν διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζοντας πως «σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε πως «Αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πηγή