Τσίπρας: Η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια προοδευτική Ευρώπη

674
  • Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη»
  • ΕΕ: Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης κάνουν την εξεύρεση συμφωνίας δύσκολη, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός
  • ΕΕ-Ιταλία: Η Κομισιόν θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο
  • Γαλλία: “Αποτυχία” της ευρωπαϊκής λειτουργίας χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν την αδυναμία εύρεσης συμβιβασμού

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Ισπανός πρωθυπουργός: Δύσκολη η εξεύρεση συμφωνίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα (1/7) πως οι διαφωνίες μεταξύ των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν δύσκολη τη συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει τις ανώτατες θέσεις της Ένωσης.

«Θα βρούμε μια λύση αύριο», είπε ο Σάντσεθ μετά τη διακοπή των συνομιλιών των ηγετών της ΕΕ οι οποίες θα επαναληφθούν στις 12:00 ώρα Ελλάδας αύριο Τρίτη. «Αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση βλέποντας πως η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη λόγω των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

ΕΕ-Ιταλία: Η Κομισιόν θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος λόγω της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ποιοι θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμενόταν να αποφασίσει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της αύριο εάν θα προτείνει πειθαρχικές ενέργειες σε βάρος της Ιταλίας για το αυξανόμενο χρέος της. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το πότε θα συνεδριάσει η Κομισιόν για το θέμα αυτό.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επαναλάβουν τη συνεδρίαση τους αύριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για “αποτυχία”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε σήμερα έντονη κριτική για την αποτυχία να καταλήξει η σύνοδος της ΕΕ σε μια απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, αν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία όταν επαναληφθούν αύριο οι συνομιλίες.

«Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μακρόν μίλησε με ενόχληση για τις “μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα” και για τις “ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις” σε “ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει”.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα και ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Μέρκελ: «ένας συμβιβασμός είναι εφικτός»

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διακοπή μέχρι αύριο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και είναι αφιερωμένη στο ζήτημα αυτό.

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Εκτός μάχης η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η Βουλγάρα υποψήφια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ.

«Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ