Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Μητσοτάκη

666

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το αποτέλεσμα του exit poll στις ελληνικές εκλογές αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, κερδίζει τις εκλογές με 40% των ψήφων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος δεν παίρνει παρά το 28,5% των ψήφων, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή ‘’πρόδωσε’’ τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica. Το ποσοστό της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι σύμφωνα με τα έξιτ πολ μεταξύ 38% και 42% και «αναμένεται να εγγυηθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς, καθώς το ποσοστό του, σύμφωνα με το exit poll, θα είναι μεταξύ 26,5% και 30,5%».

Σύμφωνα με τον Ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».

«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011. Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των υπουργών χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος».

«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας» των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.

Δημοσίευμα για το αποτέλεσμα του exit poll εξέδωσε και η Financial Times, δίνοντας το δικό της σχόλιο για τη διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Το παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά ξανά την εξουσία με έναν διαφαινόμενο θρίαμβο στις εκλογές, δημιουργώντας ελπίδα για επιστροφή στην ανάπτυξη και σταθερότητα σε μια χώρα που χτυπήθηκε από χρόνια ύφεση και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα της Financial Times.

«Ο κ. Μητσοτάκης, απόφοιτος της Σχολής McKinsey και γιός πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας, της γραφειοκρατίας και τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της μετανάστευσης του εγχώριου εργατικού δυναμικού», συνεχίζει.

Και τονίζει ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος υιοθέτησε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας».

«Ο κ. Τσίπρας ρίσκαρε μετά την ήττα του στις Ευρωεκλογές και ανακοίνωσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα μειώσει τους μισθούς και τα κοινωνικά οφέλη και ότι θα πουλούσε κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές σε ξένους επενδυτές», διευκρινίζει επίσης η FT στο δημοσίευμά της.

Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για «Σαφές προβάδισμα των Συντηρητικών στην Ελλάδα», «Αποτυχία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», «Νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει από την Αθήνα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF), σύμφωνα με μία πρόγνωση, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε σαφώς τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ποσοστό περίπου 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Με βάση τα ίδια στοιχεία, το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απέσπασε ποσοστό 28,5%.

«Ελλάδα: Αποτυχία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα», τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Kronen Zeitung, σημειώνοντας πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό περίπου 40% στη βάση στοιχείων της «κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ», ενώ το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έφτασε στο 28,5%.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Presse με τίτλο «Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ η εφημερίδα Der Standard παρατηρεί πως τα πρώτα exit polls δείχνουν μία αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα, όπου «φαβορί» των σημερινών βουλευτικών εκλογών θεωρείται η έως τώρα αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία με τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οποία προβλέπεται ένα ποσοστό μεταξύ 38 και 42%.

Πρώτο θέμα και στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit είναι το εκλογικό αποτέλεσμα με τη γερμανική εφημερίδα να τονίζει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης» γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει –σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%» γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο» γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς».

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νικητές, γράφει η γερμανική Rheinische Post: «Aρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία έφτασε περίπου στο 40% των ψήφων.Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφτασε μόλις το 28,5%».

«Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους,όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη στον ευρωπαϊκό Μάιο, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή» εκτιμά η El Pais.

«Οι Ελληνες Συντηρητικοί οδεύουν προς μία μεγάλη νίκη», γράφει ο βρετανικός Guardian, συμπληρώνοντας πως «οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επανέλθουν στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δίνουν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία 38-42% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει και απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019


Πηγή