Τσίπρας: Αλλάζει το κόμμα και βγαίνει μπροστά για την ηγεσία της κεντροαριστεράς

673

Αποτελέσματα Εκλογών 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας τα είπε όλα. Είναι έτοιμος να αλλάξει και να μετασχηματίσει το κόμμα, αφού όπως ξεκάθαρα είπε, υπήρξε αναντιστοιχία των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος.

Όπως τόνισε όλα αυτά τα χρόνια εγκλωβίστηκε στην διακυβέρνηση και δεν μπόρεσε να αλλάξει το κόμμα και να το εκσυγχρονίσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι η νοοτροπία του κόμματος έμεινε στο 3%.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν απογοητεύθηκε από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Η χθεσινή ήττα του δίνει την ευκαιρία να συγχρονιστεί με το ρολόι της Ιστορίας. Για να είμαστε ακριβείς, μετά την ήττα της 26ης Μαΐου ήξερε ότι δεν μπορεί να ανατρέψει πλήρως το αποτέλεσμα. Προσπάθησε να κρατηθεί περίπου στο 27%. Κι όχι μόνο δεν έπεσε κάτω από το 27%, αλλά κατάφερε να σκαρφαλώσει στο 31,5% με όλα τα προγνωστικά εναντίον του.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα που του δίνει άλλον «αέρα» τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και στον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει στην αναδιάταξη της ευρύτερης δημοκρατική παράταξη.

Το είπε ξεκάθαρα χθες το βράδυ στις δηλώσεις του από το Ζάππειο:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ επ’ ουδενί λόγω δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συντριβή ή στρατηγική ήττα. Είναι μια καθαρή νίκη της ΝΔ που όμως δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το αβαντάζ να ανασυνταχθεί και να επανέλθει στο παιχνίδι της εξουσίας….

Το στοίχημα του Τσίπρα για την επόμενη μέρα είναι η ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης.

Να μπορέσει να συσπειρώσει αυτό τον πόλο και να αποτελέσει εν δυνάμει το αντίπαλο δέος της Δεξιάς. Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί μόνη της να παίξει αυτό το δύσκολο ρόλο.

Αν δει κανείς προσεκτικά οι περιφέρειες που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα λεγόμενα «παλιά κάστρα του ΠΑΣΟΚ»: Αχαΐα, Κρήτη, Δυτική Αττική.

Ο δρόμος του Τσίπρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Πρέπει να πείσει. Το μόνο βέβαιον είναι ότι ο ίδιος έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019


Πηγή