Νέα κυβέρνηση: Οι προτεραιότητες των υπουργών – Πότε πάνε στην Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια

689

Τις προτεραιότητες τους για το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασαν συνοπτικά οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν τις ολιγοήμερες διακοπές της Βουλής τον δεκαπενταύγουστο, οι υπουργοί ήδη προγραμματίζουν τα δικά τους.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά στη δομή της κυβέρνησης ενώ θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Θα περιλαμβάνονται επίσης, ρυθμίσεις για την τόνωση της μεσαίας τάξης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος – μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:
– Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»
– Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
– Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
– Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».
– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.
– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας πως από το 2050, το 60% των αρδευόμενων εκτάσεων δείχνουν ότι θα γίνουν ξερικές.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία το οποίο «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» αναφέρθηκε η νέα υπουργός Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας πως «θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν». Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί στο παρελθόν στόχος είναι να αλλάξει ο νόμος Γαβρόγλου ενώ μια πρώτη κίνηση ήταν η κατάργηση νέας σχολής νομικής στην Πάτρα.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η επανασύσταση της ομάδας ΔΙΑΣ είναι στις προτεραιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς πρόκειται για προσωπική δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες» είπε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Περιγράφοντας τους στόχους του είπε πως «πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών».

Υπουργείο Οικονομικών

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει άμεσα να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στόχος του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.
Κορυφαία προτεραιότητα, όπως την παρουσίασε ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικής επενδύσεις και τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα «είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί στο έπακρον και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ».

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί.

Προανήγγειλε, επίσης, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, ενώ μίλησε για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας και των υπηρεσιών τους, με επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων. Επίσης, όπως είπε στόχος είναι η «προσέλκυση περισσότερων κρουαζιεροπλοίων και η αναβάθμιση του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού».

Ο υπουργός έκανε λόγο, επίσης, για αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων, ενώ μίλησε για άμεσα μέτρα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Υπουργείο Εσωτερικών

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΣ.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου» αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ» ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων. «Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια» είπε.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να “αγκαλιάσει” τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019


Πηγή