Κόντρα Σταϊκούρα – Τσακαλώτου: «Τέλος στις ψευδαισθήσεις» – «Καταλάβατε ότι έχουμε δίκιο»

653

Άναψαν τα αίματα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον προκάτοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

«Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τις επιλογές μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, όπως είχε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας. Θα προχωρήσουμε και σε άρση των capital controls. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε παταγωδώς. Οι Έλληνες έδειξαν την πόρτα στον λαϊκισμό. Και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά συμβολικά και ουσιαστικά μια νέα αρχή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιώδη ιδεολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προεκλογικά δεν είπε τίποτα για το ποιος ήταν τελικά ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι «η ΝΔ αυτό που έλεγε είναι ότι εκτιμά πως είναι ορθές οι προβλέψεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους για αυτό ψηφίσαμε και τα μέτρα που φέρατε».

«Μας παραδώσατε μια οικονομία με ανάπτυξη 1,3% όταν η πρόβλεψη σας ήταν για πάνω από 2%. Αν έχουμε 2% ανάπτυξη εμείς, μάλλον πρέπει να πείτε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Και δεν μιλώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που εκτιμούσατε ότι θα μειώνονταν αλλά διογκώθηκαν, ούτε για τις ωρολογιακές βόμβες που αφήσατε στα θεμέλια της οικονομίας όπως η ΔΕΗ» συνέχισε.

Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι είναι μόνιμο μέτρο που ξεκινά από το 2019 και επεσήμανε ότι «η προσδοκόμενη αύξηση στα δημόσια έσοδα δεν ήταν αισιόδοξη» γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση φέρνει νέες βελτιωτικές αλλαγές και προσδοκά αύξηση εσόδων με την ένταξη περισσοτέρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ρύθμιση.

«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το έλλειμμα ήταν 0,7%. Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της ΝΔ. Δεν θα πουν ότι εμείς εκτροχιάσαμε τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του να ενταχθούν στην ίδια κλίμακα μείωσης του φόρου όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 και ένα εκατ. ευρώ.

«Αν πείτε στους πολίτες ότι είναι στα μεσαία στρώματα αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία ένα εκατ. ευρώ θα γελάσουν. Η δική μας άποψη είναι ότι πάνω από 500.000 και 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Εμείς λέμε ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είναι πιο αναπτυξιακά και δικαιότερα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή