Σκάνδαλο Depuy: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι- Ο ρόλος του νέου Ποινικού Κώδικα

855

Της Ελένης Τσιάβο

Ποινές από τρία έτη φυλάκιση έως εννέα κάθειρξη, με αναστολή, επιβλήθηκαν στους 13 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών της εταιρίας De Puy.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους 13 από τους 24 κατηγορούμενους, αφού προηγουμένως, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, απαλλάχτηκαν όλοι λόγω παραγραφής από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, το οποίο μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να έδιναν χρήματα σε  γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων ώστε να προωθούν υπεροκοστολογημένα τα ορθοπεδικά είδη τους.

Η αναγνώριση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη έριξε στα “μαλακά” τους κατηγορούμενους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι ποινές

Οι δικαστές επέβαλαν στους κατηγορούμενους γιατρούς, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας, ως ευμενέστερος. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι, εκτός από τους γιατρούς, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων,  στελέχη της βρετανικής εταιρίας,  επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα που εμφανίζεται να προμήθευσε, την περίοδο από το 2000 έως το 2006, σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τουλάχιστον 35%. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να προκάλεσε  ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.