Κεραμέως: Εμμένουμε στην απόφασή μας για το άσυλο – Απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

660

Στην αρχική της πρόταση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εμμένει η Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, την Πέμπτη (08/08/2019, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, παράλληλα, απέρριψε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου. Η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει το δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

Τέλος, επισήμανε ότι η κατάργηση του ασύλου αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το “πεδίο προστασίας” έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το “καταφύγιο” δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)