LIVE: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

798

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υποδοχή του πρωθυπουργού έγινε με στρατιωτικές τιμές.

Οι προγραμματισμένες κοινές τους δηλώσεις είναι για τις 14.15.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Γερμανίδα καγκελάριο ως πρωθυπουργός, ωστόσο οι δύο πολιτικοί γνωρίζονται αρκετά καλά από το ΕΛΚ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συζήτηση των δύο θα είναι εύκολη.

merkel-mitsotakhs2.jpg
Μέρκελ και Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί πριν από περίπου δύο μήνες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού ΚόμματοςINTIME NEWS

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται η οικονομία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει το θέμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που αποπνέει πλέον η χώρα με τη νέα κυβέρνηση – όπως άλλωστε έκανε και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Για αυτό το λόγο, το μείζον θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων αναμένεται να τεθεί στη συνέχεια.

Στόχος είναι να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά μια ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν άλλες πολιτικές.

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που θέλει να αναδείξει η νέα κυβέρνηση: τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, που προχωρά αλλά και τις σημαντικές επιτυχίες στην ελληνική οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν «άσο» στο μανίκι για να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον επαίτης.

Και αυτός δεν είναι άλλος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία. Δεδομένου αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls δύο μόλις ημέρες πριν ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας έξω από την καγκελαρία.

Δύσπιστη η Γερμανίδα Καγκελάριος

Μια καταφατική απάντηση της κ. Μέρκελ είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει πρώτα να ακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια να αποφασίσει – όχι για τη μείωση των πλεονασμάτων αλλά για την έναρξη των συνομιλιών στο Eurogroup που θα ολοκληρώσουν συνολικά τη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μόνο οφέλη από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο παρά τη δυσμενή συγκυρία λόγω των εκλογών σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια – κάτι που σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ δεν θα θελήσει να δείξει μεγάλη ευλυγισία στα ελληνικά ζητήματα.

Ελπίδα, από ελληνικής πλευράς, είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ να έχει αντίστοιχη έκβαση με το τετ-α-τετ του με τον Γάλλο πρόεδρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Απάτη η μείωση των πλεονασμάτων

Πριν ακόμη γίνει η συνάντηση στο Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή του ανακοίνωση περνά γενιές 14 την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «απάτη» με τα πλεονάσματα από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως «θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι.

Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της. Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Πηγή