Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η οικονομία, οι επενδύσεις και η συνάντηση με τον Ερντογάν

637

Το σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης – Τι θα γίνει με τα πλεονάσματα – Win-win για Τουρκία και Ευρώπη η εφαρμογή της συμφωνία για το προσφυγικό

Η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022, αλλά και ο στόχος της μείωσης των φόρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.

«Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. «Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εκτίμησε ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πειστούν οι εταίροι.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.

«Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win)» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή