Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί: «Θα βρούμε λύσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό»

679

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν γίνεται να εγγραφούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 οι επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα λεγόμενα SMPs και ΑΝFAs, στέλνει ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Eurogroup περιμένει ο προϋπολογισμός του 2020 να έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη SMPs και ΑΝFAs», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας στα Νέα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού πρώτα διασφαλιστεί θετική αξιολόγηση στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που θα γίνει μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι ο διάλογος μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης είναι θετικός και η αξιολόγηση κινείται θετικά, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να είναι «αξιόπιστος» ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

«Το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησής μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για να κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό», είπε.

Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα SMPs και ANFAs για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν ορισμένες ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα SMPs και ΑΝFAs, οι οποίες συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο, και η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Εναπόκειται, όμως, στο Eurogroup να αποφασίσει», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Στην ερώτηση αν το δημοσιονομικό κενό είναι 0,55% ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε εμμέσως θετικά, τονίζοντας πάντως ότι το μέγεθος αυτό αλλάζει, καθώς οι συζητήσεις εξελίσσονται. «Αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Εχουμε σχεδόν δύο εβδομάδες για να γεφυρώσουμε το κενό» τόνισε, σημειώνοντας ότι για το 2019 Αθήνα και θεσμοί συμφωνούν ότι ο στόχος του πλεονάσματος «φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί».

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα

Ο κ. Μοσκοβισί θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ενώ χθες συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με συνέντευξη Τύπου και μια ομιλία του στον «Διάλογο με τους Πολίτες» στην «Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά», ο Πιέρ Μοσκοβισί θα ξεκινήσει την σημερινή δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών αναμένεται να κάνει αναφορά και στον ρόλο που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί το Grexit, κατά την διάρκεια της θητείας του.

Στη 13:00 συνάντηση Μοσκοβισί-Μητσοτάκη

Αργότερα, στη 13:00 θα γίνει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μία ώρα μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή