Βουλή: Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

626

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αντικαπνιστικά μέτρα, την ενοποίηση ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ΝΠΙΔ, θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής, όμως δήλωσε «ναι» στα άρθρα για τα αντικαπνιστικά μέτρα καθώς και για την ενοποίηση ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Το ΜεΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης και τις τρεις ημέρες, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να κάνει δεκτές παρατηρήσεις των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις έγιναν σε άρθρα για τον ΕΟΔΥ, για τη φαρμακευτική πολιτική και για το ΕΚΑΒ, ενώ διεγράφη το άρθρο για τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) στον ΕΟΔΥ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη (15/10/2019).

Πηγή