Πλακιωτάκης: Η Τουρκία να τηρήσει τους όρους συμφωνίας με ΕΕ αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις

598

«Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι «Καλό θα ήταν η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού σώζουν ζωές, κάποιοι «παίζουν» με τις ζωές».

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας, «οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Εμείς ως Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου».

«Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι καθώς προχωρά γοργά ο ανάλογος σχεδιασμός, «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο και θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων».

Για την τραγωδία στην Κω, με τη σύγκρουση λέμβου του Λιμενικού με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ο Υπ. Ναυτιλίας είπε ότι «πρόκειται για ατυχές περιστατικό, το οποίο συνέβη σε συνθήκες απόλυτου κόστους, με τα δύο σκάφη εν κινήσει και μάλιστα δίχως οι επιβαίνοντες στην βάρκα να φορούν σωσίβια. Με ενόχλησε ότι κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν, ενώ εγώ έχω δώσει εντολή για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Πάντως και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μας έχουν επισημάνει την πιθανότητα για ανάλογα περιστατικά, καθώς οι λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν ούτε φωτισμό ούτε σήμανση».

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε και την πληροφορία για τον εντοπισμό ιστιοφόρου, κοντά στην Αστυπάλαια, που μετέφερε περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί καθημερινότητα για την χώρα μας και τα στελέχη του Λιμενικού, αναφέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα άτομα αυτά θα μεταφερθούν στο hot spot της Κω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή