Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφέρεστε στην Ελλάδα

646

Δύο ηχηρά μηνύματα θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της 4ης Ευρω-Aραβικής Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στην αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Τα ηχηρά μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού από την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο ήταν δύο. Το πρώτο ήταν σχετικό με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα προβλήματα τριών ηπείρων και το δεύτερο απευθυνόταν στην Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι η Τουρκία θα ήταν καλό να αφήσει κατά μέρους την πρακτική των συνεχόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Το διεθνές περιβάλλον είναι σύνθετο και ασταθές. Οι προκλήσεις είναι κοινές. Με κορυφαία το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Απλώνεται στο όριο της παγκόσμιας συνείδησης. Γίνεται το πεδίο που δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός. Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες των πολέμων και της ανέχειας. Η χώρα μου δέχεται ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά νησιά μας ασφυκτιούν. Φροντίζουμε για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως μία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων. Χρειάζεται ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Συνεργασία στην καταπολέμηση των δικτύων, για να σταματήσει το χυδαίο εμπόριο ελπίδας. Χρειάζεται φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας και της ζωής προσφύγων και μεταναστών. Να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων. Χρειάζονται πόροι, ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν μία νέα πατρίδα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, με έμφαση, πως ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις.

«Αναφέρομαι στις ενέργειες της Τουρκίας. Τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όσο και στη συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα ήταν καλό να ακολουθήσει τον δρόμο του δικαίου και της καλής γειτονίας. Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επίτευξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις», ανέφερε κατά από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Πηγή