Βρούτσης: Χαμηλότερες εισφορές για όλους

654

Την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων, την αύξηση των επικουρικών και την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το εισόδημα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 26ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Το νέο ασφαλιστικό , όπως εξήγησε ο υπουργός, θα προβλέπει νέο πλαίσιο για τις εισφορές των μη μισθωτών το οποίο «Θα είναι ότι πιο απλό, δε θα είναι συνδεδεμένο με τα χρόνια και το εισόδημα, θα παρέχει ελευθερία και επαρκείς συντάξεις. Βεβαίως και πρέπει να αυξηθούν οι επικουρικές που μειώθηκαν και να αλλάξουν οι συντελεστές για να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα. Βεβαίως και πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.»

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το ΚΕΑΟ που εισέπραξε 5-6 δις οφειλές την προηγούμενη 5ετία θα συνεχίσει να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα κατά των κακοπληρωτών οι οποίοι θα «εμφανίζονται» στη υπό σύσταση μαύρη λίστα.

Ανέφερε ακόμη ότι το 2020 θα είναι έτος ψηφιακής μεταρρύθμισης για τον ΕΦΚΑ καθώς του χρόνου το καλοκαίρι το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδεται με ψηφιακό τρόπο.

«Θα κτίσουμε το νέο ΕΦΚΑ από τον Ιανουάριο του 2020 που θα αποτελεί έναν εγγυημένο κουμπαρά για όλους τους Έλληνες. Να κλείσουμε ανοιχτές πληγές με το παρελθόν, να κτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης» κατέληξε ο υπουργός.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης τόνισε ότι το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή θα επιτρέψει στον ΕΦΚΑ να περιορίσει κατά 50% την ανάγκη των συναλλαγών στα υποκαταστήματα. Μάλιστα η νέα χρόνια θα παραληφθούν 6..000 νέοι υπολογιστές.

Στηλιτεύοντας την προηγούμενη διοίκηση το κ. Χάλαρης ανέφερε ότι δεν είχε προβλέψει την ανανέωση της σύμβασης με τον πάροχο που υποστήριζε το πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να σβήναν οι οθόνες αν δεν είχαν παρέμβει για την παράταση της σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ( ΠΟΣΕ_ ΙΚΑ) περιέγραψαν με μελανά χρώματα το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, το οποίο κατά τα άλλα ,μόνο στα χαρτιά έχει ενοποιηθεί και διαμαρτυρήθηκαν για αναξιοκρατικές τοποθετήσεις. «Οσοι υπηρετούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν κίνητρο έστω τα έξοδά τους» τόνισαν οι εργαζόμενοι , ζητώντας επίσης να δοθεί μπόνους για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων.

Πηγή