Θεοδωρικάκος: Την Παρασκευή στα κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

577

Στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια

Στα κοινοβουλευτικά κόμματα θα παραδώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου το τελικό νομοσχέδιο για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής σε συνεδρίαση που μετέχουν και εκπρόσωποι των οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα. Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο και αύριο θα το δώσουμε στα πολιτικά κόμματα προκείμενου να εξακριβώσουν ότι η συμφωνία είναι ταυτόσημη με τελικό νομοσχέδιο» και πρόσθεσε «την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει σε δημόσια διαβούλευση καθώς ταυτόχρονα θα εξελίσσεται και η συνταγματική αναθεώρηση και θα γίνονται παράλληλες οι διαδικασίες».

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «η κυβέρνησή μας, συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή της διάλογο με ομογενειακές οργανώσεις και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επικοινώνησα με πολλούς εκπροσώπους οργανώσεων και είχα πολλές συζητήσεις και με εκπροσώπους κομμάτων» και πρόσθεσε πως «προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η έγκριση του τελικού νομοσχεδίου από τουλάχιστον 200 βουλευτές».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν διακομματικών συμβιβασμών «η θέση μας ήταν και ασφαλώς παραμένει ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος. Είχαμε την επιλογή να προετοιμάσουμε νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις αλλά δεν θα είχε 200 ψήφους» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «εμείς όμως θέλαμε και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γι αυτό με τον πρωθυπουργό κινηθήκαμε στην λογική της επίτευξης μέγιστης συναίνεσης κάνοντας συμβιβασμούς. Ύστερα από 3 πολύωρες συζητήσεις της διακομματικής καταλήξαμε σε σχέδιο συμφωνίας με εξής σημεία:

  • Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν με κάλπες την ημέρα που θα διεξάγεται η ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία σε Πρεσβείες, Προξενεία ή κτήρια που θα συμφωνήσουμε
  • Η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και στην κατανομή εδρών.
  • Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται οι θέσεις από 12 σε 15. Τα κόμματα θα μπορούν αν επιθυμούν να ορίσουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια. Το συγκεκριμένο σημείο ήδη βρίσκεται στο σχέδιο νόμου που δώσαμε σε διαβούλευση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στις επιτροπές και να γίνει νόμος κράτους
  • Για να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο στον οποίο κατοικεί ο Έλληνας του εξωτερικού θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει αποδεδειγμένα 2 ετη στην Ελλάδα και να έχει ΑΦΜ στην πατρίδα μας. Αυτά τα σημεία προσετέθησαν καθώς κόμματα υποστήριξαν ότι αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν σχέση με πατρίδα μας
  • Τροποποίηση του αρ. 54 του Συντάγματος ώστε να μην υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι είναι συνταγματική η πρότασή μας για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

Επιπλέον σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι η προϋπόθεση τουλάχιστον διετούς παραμονής στην χώρα την τελευταία 35ετία δεν αφορά «συνεχόμενη παρουσία» επισήμανε.

«Μπορεί να είναι συνεχόμενα μπορεί και όχι. Μπορεί να ήρθε κάποιος να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία ή να εργαστεί ή κάτι άλλο που αποδεικνύεται. Με έχει διαβεβαιώσει ο κ. Λιβάνιος ότι πολλά από αυτά τα έγγραφα θα είμαστε σε θέση να τα παίρνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Το βήμα αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες εξωτερικού. Θα δούμε στις επόμενες εκλογές το μέγεθος της διάθεσης των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στα κοινά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιάννης Αμανατίδης επιφυλάχθηκε για την στάση του κόμματός έως ότου δοθεί το τελικό νομοσχέδιο ενώ ως «αυτονόητη πράξη» χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Κώστας Σκαναδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή