Προανακριτική Novartis – Φρουζής: Η Τουλουπάκη με πίεζε να μιλήσω για πολιτικούς που χρηματίστηκαν

648

Το απόγευμα της Τρίτης (12/11) ξεκίνησαν οι εργασίες της επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο – Στις 19:50 μπήκε στην αίθουσα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής προκειμένου να εξεταστεί – Μόνος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας. 

Χωρίς την παρουσία του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου ξεκίνησε τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την κατάθεση του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος εξετάζεται ως πρώτος μάρτυρας στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να κατέθεσε ότι τον Μάιο του 2018 είχε «άτυπη συνάντηση» με την εισαγγελέα εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η συνάντηση τους όπως φέρεται να τόνισε έγινε στην εισαγγελία μαζί με άλλα 6 άτομα. «Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα. Μου είπε “δεν εννοώ να μιλήσετε απλά”, δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά, κάτι άλλο…», φέρεται να είπε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis.

«Μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ηταν ένας μοχλός πίεσης», φέρεται να υπογράμμισε.

O κ. Φρουζής θα καταθέσει εκ νέου στην προανακριτική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει ούτε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ούτε και από τους ανακριτές.

Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης απέρριψε το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να ανακληθεί η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεση των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη.

Η επιτροπή απέρριψε επίσης το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής για λόγους μεροληψίας, των κυρίων Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης διευκόλυνε την εξέταση των αιτημάτων και την έναρξη της κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζή, που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το αίτημα εξαίρεσης των Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου προηγήθηκε συζήτηση στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει βασιμότητα η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσής του και τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη δεν έγινε για λόγους μεροληψίας, αλλά γιατί, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του μάρτυρα (οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλο έχουν προταθεί ως μάρτυρες) και στην ιδιότητα του εισαγγελέα, που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μέλη της επιτροπής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι ερευνώμενη υπόθεση είναι o ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και όχι η υπόθεση Novartis. «Η όποια πράξη έχω κάνει για τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου» είπε ο Θανάσης Πλεύρης για τη θέση που είχε ως νομικός σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Υγείας. Για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι όσες φορές είδε τον κ. Φρουζή, τον είδε ως ΣΦΕΕ και όχι με προσωπική ιδιότητα. «Ακόμη όμως και αν υπήρχε προσωπική ιδιότητα, δεν είναι λόγος εξαίρεσης, διότι είναι άλλη η ερευνώμενη απόφαση» σημείωσε. Επίσης ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αναγνώρισε όμως ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Ο Θανάσης Πλεύρης επανέλαβε, πάντως, ότι αν η επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της, τότε εκείνος θα αποδεχθεί την απόφαση της επιτροπής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι η εξαίρεσή του ζητείται για όσα είπε ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση που είχε γίνει στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν πολιτική θέση αυτή που εξέφρασε, αλλά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, με βάση όσα διατυπώνονται στη δικογραφία.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση Πολάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας θα επισημάνει όσα αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου, με την οποία κάλεσε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να τηρήσουν την ίδια στάση που τήρησαν στην περίπτωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, και για το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν τρία μέλη της επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας. Επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα πρόσχημα στη ΝΔ για να καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση του κ. Φρουζή.

Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ενώ αυτήν είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣKAI. «Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Πολάκης: Εδώ είμαστε…

«Προς βοθροκάναλα και βοθροσάιτ ενταύθα: Μην κάνετε τους πόθους σας “ρεπορτάζ” για να καλύψετε την αντισυνταγματική και παράνομη “απόφαση” εξαίρεσης μας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης από τη Βουλή που βρίσκεται.

«Μέσα στην προανακριτική αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο Σπύρος Λάππας από εμάς», προσθέτει ο κ. Πολάκης στην ανάρτηση που έκανε και καταλήγει ως εξής: «Εδώ είμαστε…»

«Περιμένουμε την εξέλιξη της αίτησης που έχει καταθέσει ο Παπαγγελόπουλος. Μόνο ο Σπύρος ο Λάππας είναι από εμάς μέσα στην επιτροπή. Οι άλλοι 6 είμαστε εδώ στη Βουλή σε άλλο χώρο», απάντησε ο Παύλος Πολάκης σε ερώτηση που του τέθηκε στο Facebook.


Πηγή