Υπόθεση Novartis: Εντός του Νοεμβρίου κρίνεται το αίτημα Πλιώτα για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή

613

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια Εφετών εάν η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis θα ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή.

Η Ολομέλεια Εφετών αναμένεται να λάβει απόφαση εντός του μήνα, είτε κατά την ήδη προγραμματισμένη για τις 21 Νοεμβρίου σύγκληση του Σώματος, που θα κρίνει και την υπόθεση για την πυρκαγιά στο Μάτι, είτε με νέα που πιθανότατα θα οριστεί για τις 28 Νοεμβρίου.

Οι Εφέτες μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα καλούνται να αποφανθούν αν την μεγάλη έρευνα που φέρει το όνομα ενός φαρμακευτικού κολοσσού πρέπει λόγω σοβαρότητος αλλά και ταχύτητας να αναλάβει να χειριστεί Ειδικός Εφέτης Ανακριτής. Η Ολομέλεια Εφετών εφόσον εγκρίνει δια ψηφοφορίας τις εισηγήσεις που θα γίνουν βάσει της παραγγελίας του κ. Πλιώτα, στην συνέχεια θα ορίσει και τους Εφέτες που θα αναλάβουν την περαίωση του συνόλου της ποινικής υπόθεσης και ως προς την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που απασχολεί την Δικαιοσύνη από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και ως προς εκείνα τα τμήματα που έχουν ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας και άλλα πρόσωπα.

Στο μεταξύ εισαγγελικές πηγές απορρίπτουν όσα φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της Προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ο πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνος Φρουζής περί πιέσεων που του ασκήθηκαν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς ,τον Μάιο του 2018, ώστε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα έναντι καθεστώτος προστασίας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Εφετείο, ο κ. Φρουζής κατέστη για πρώτη φορά κατηγορούμενος με ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του κατηγορουμένου από την χώρα καθώς και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία. Επομένως, τονίζουν, δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα. Αναφέρουν επίσης εισαγγελικές πηγές πως συνολικά ο κ. Φρουζής έχει καταθέσει δια υπομνημάτων για την υπόθεση τρεις φορές, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων .

Το επίμαχο ραντεβού του κατηγορουμένου, με τους συνηγόρους του, τον Μάιο του 2018 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αίτηση που έκανε ο ίδιος για άρση της δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση Novartis

Πηγή