Γεραπετρίτης : Παραπλανητικό το δημοσίευμα των Financial Times για τον Ποινικό Κώδικα

623

Παραπλανητικό χαρακτήρισε το δημοσίευμα των «Financial Times» για τον Ποινικό Κώδικα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε σήμερα από την οικονομική εφημερίδα. 

Το εν λόγω άρθρο προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους.

«Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε ώστε το ελληνικό ποινικό δίκαιο να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» γράφει ο κ. Γεραπετρίτης.

«Πριν την τροπολογία, ένας οποιοσδήποτε πολίτης στερείτο την περιουσία του για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον του και με την απόφαση ενός και μόνου εισαγγελέα. Εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μιας αμυντικής προσέγγισης από πλευράς των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα» ανεφέρει στην επιστολή του.

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι το άρθρο των Financial Times υποβαθμίζει το γεγονός ότι ο νέος νόμος προϋποθέτει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ, ένα δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από τρεις υψηλόβαθμους δικαστικούς θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις σε ανοιχτές υποθέσεις και να διατηρηθούν οι οικονομικοί περιορισμοί.

Τι έγραφε το δημοσίευμα

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που πήραν το «πράσινο φως» από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

«Η τροπολογία του ποινικού κώδικα, που εγκρίθηκε αργά την Τετάρτη, προβλέπει πως άτομα ύποπτα για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος θα ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν “παγώσει” από τα δικαστήρια εάν δεν δικαστούν μέσα σε 18 μήνες» τόνιζε το δημοσίευμα, που παράλληλα υπογράμμιζε πως στην Ελλάδα μια τέτοια δίκη διαρκεί περίπου τρία έως πέντε χρόνια ενώ η διαδικασία της έφεσης αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, η εφημερίδα τόνιζε πως: «Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

Σύμφωνα με τους οργανισμούς Financial Action Task Force και Greco, όλα τα χρηματικά ποσά αλλά και τα ακίνητα που δεσμεύονται θα πρέπει να παραμένουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση.

«Ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης, κατέθεσε την τροπολογία την Πέμπτη το πρωί, μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η τελευταία συζήτηση για τον νέο νόμο, χωρίς να δώσει κάποια νομική εξήγηση γιατί η Ελλάδα αλλάζει την παλαιότερη τακτική της» έγραφε το δημοσίευμα, και συμπλήρωνε: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. “Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία. . . για προσωπικό κέρδος;” ρωτά ο κ. Τσίπρας».


Πηγή