Συνταγματική Αναθεώρηση – Μητσοτάκης: Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο λαός στις εκλογές

620

«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρησης». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κύριε Τσίπρα τις προτάσεις δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ, της απέρριψε ο λαός στις εκλογές. Ήταν αντικείμενο των εκλογών και η συνταγματική αναθεώρηση, κύριε Τσίπρα και αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε μια συνταγματική αναθεώρηση με πολύ περισσότερες διατάξεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης και τα εξής: «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία. Σήμερα να κάνουμε ψύχραιμη αποτίμηση για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας […] Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα, του 2019. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά [θα είναι] και προϊόν διακομματικής συναίνεσης».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε: «Ο τόνος, κ. Τσίπρα, της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος. Δεν ακούσατε κανένα πολιτικό αρχηγό αλλά ήταν και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή […] Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθέωρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρονο. Γιατί έμεινε αδρανές για 31 μήνες, κ. Τσίπρα; Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. Το κοινοβούλιο εξέτασε τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτό απο την απελθούσα Βουλή».

– Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Ο τόνος σας, κύριε Τσίπρα, ήταν εκτός κλίματος, γιατί δεν ακούσατε κανέναν πολιτικό αρχηγό και επειδή δεν παρακολουθήσατε τις συζητήσεις στην αρμόδια της Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

– Η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι σε μια κομματική φιέστα.

– Οδηγός για τη συνταγματική αναθεώρηση η απαρέγκλιτη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής, γεγονός που πυροδότησε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο.

– Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Η πρότασή της σας συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον Εσείς, ο φίλος του περιβάλλοντος, κρίνατε πως δεν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με φόντο την κλιματική αλλαγή.

– Ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προκρίναμε την αποσύνδεση της εκλογής των ανώτατων δικαστικών από την κυβέρνηση. Αντίθετα με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε θέσεις κομματικού καιροσκοπισμού.

– Για την απλή αναλογική: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα

– Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλούσε για αναθεώρηση του Συντάγματος, εννοούσε τη ματαίωση μιας ριζικής αλλαγής. Χωρίς ίχνος ντροπής λέτε τώρα ότι αυτή η αναθεώρηση είναι «τζούφια». Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά, είστε κατώτερο των περιστάσεων και των ευθυνών σας απέναντι στην Ιστορία.

– Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποκαθιστά το θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής σε ένα κατεξοχήν εργαλείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της Δημοκρατίας, γεγονός που, ούτως ή άλλως προέκρινε ως αναγκαίο το 1975 και ο συντακτικός νομοθέτης.

– Τομή είναι για εμάς η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι μια δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών του. Θεωρούμε πως αυτό το άρθρο συνιστά το εργαλείο για την καταπολέμηση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας.

– Για την περιστολή των προνομίων των βουλευτών: Μπαίνουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τη βουλευτική ασυλία, ενώ καταργείται η αποσβεστική διάταξη για την ευθύνη των υπουργών, ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 με τη στήριξη των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

– Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: Πρόθεση της ΝΔ ήταν η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και κάναμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, ζητώντας την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία (200 ψήφων) μιας σημαντικής τομής. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη τον παγκόσμιο Ελληνισμό, τα παιδιά που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τους μεγαλύτερους. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε το πρώτο βήμα και το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Μετά τη σχετική προσθήκη στο άρθρο 54, η ΝΔ θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ας είναι μονάχα αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές αυτής της αίθουσας.

– Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: Μια σοβαρή διάταξη που υπέστη μια σοβαρή μετάλλαξη κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Μετά το 2001 λειτουργούσε ως προνόμιο για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να οδηγεί τη χώρα της εκλογές. Δεν αναθεωρούμε το άρθρο που περιγράφει το πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αποσυνδέουμε την εκλογή του από τη διαδικασία διάλυσης της Βουλής. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη που αναζητεί σε μεγάλες συνθέσεις και προκρίνει την απλή πλειοψηφία. Εσείς κύριε Τσίπρα ήσαστε εκείνος που προβήκατε την ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος το 2014. Ακόμα κι εσάς να προτείναμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αρνιόσαστε. Τόσο πολύ θέλατε να χρησιμοποιήσετε τη διάταξη του Συντάγματος, για να διαλύσετε τη Βουλή.

– Είστε αδιάβαστος στα συνταγματικά, κύριε Τσίπρα. Και σε αυτό πάλι αδιάβαστος είστε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη με την ψήφο 153 βουλευτών, κύριε Τσίπρα! Εσείς προτείνετε μια έωλη πρόταση, γιατί δεν φροντίσατε να ζητήσετε την αναθεώρηση του άρθρου 30. Εσείς προκρίνατε ο πρόεδρος να ισοδυναμεί με κομματικό πρόσωπο, με λιγότερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Τσίπρας: Άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων

Αμήχανη και άτολμη χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συρραφή σκόρπιων διατάξεων».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι αντιδράσεις στην πρωτοβουλία μας αυτή τότε, από τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν είχαν να κάνουν με έναν θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά κυρίως υπέκρυπταν το φόβο, να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του Συντάγματος, οι πολιτικές δυνάμεις που το μονοπώλησαν επί σαράντα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις δηλαδή, που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν το λαό απαθή, να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του, μετά από μακρά και γόνιμη διαδικασία διαβούλευσης, κατέθεσε την πρότασή της το Νοέμβριο του 2018.


Πηγή