Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει τη συμφωνία

605

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνέστησε ψυχραιμία και ομοψυχία στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει.

Όπως είπε, η Αθήνα θα ετοιμάσει νότα σχετικά με το ζήτημα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει γειτονική, στην Τουρκία, χώρα που να μην έχει πρόβλημα μαζί της και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας».

Τόνισε ότι στόχος του είναι η προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας, και επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της.

Ερωτώμενος για την σημερινή ανακοίνωση της Άγκυρας, με την οποία καταφερόταν κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με τεράστια αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε, ακόμη.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά», προσέθεσε, κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη.


Πηγή