Πάιατ για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

612

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ο κ. Πάιατ, σχολιάζοντας την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια σύνορα διαφέρει από την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.

«Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος» ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρέσβης.

Tο θέμα της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών, σήμερα, Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης των 28 απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης τονίζοντας πως «είναι άκυρο».

Πηγή