Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: ”Είμαι παντρεμένος με άνδρα, εσείς θα με καταδικάζατε σε θάνατο

841

Ευρωπαίοι υπουργοί τον επαίνεσαν δημοσίως για το θάρρος του

 Για το δικαίωμά του να είναι ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με άνδρα μίλησε στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. 

Ενώπιον των ηγετών αραβικών χωρών, σε ορισμένες από τις οποίες η ομοφυλοφυλία τιμωρείται με θάνατο, ο Μπετέλ δήλωσε τυχερός που είναι Ευρωπαίος και εκλεγμένος ηγέτης μίας χώρας, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Την στάση του επιβράβευσαν πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί: «Ένας σπουδαίος κύριος. Σ’ ευχαριστούμε, Ξαβιέ Μπετέλ» έγραψε στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ. Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Κρίστιαν Γένσεν, ο οποίος τον επαίνεσε για το θάρρος του.
Τα όσα είπε στην ομιλία του στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο είχε αποκαλύψει ο Γερμανός δημοσιογράφος Στέφαν Λάιφερτ, του τηλεοπτικού καναλιού ZDF. Η αντίδραση ήταν «παγερή σιωπή από ορισμένους, σιωπηρή χαρά από άλλους» σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία.

 Ο Μπετέλ δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του. Το 2015, την χρονιά που ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε στο Μεγάλο Δουκάτο, παντρεύτηκε τον σύντροφό του, έναν αρχιτέκτονα.