Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον μου για τη δημόσια Παιδεία είναι δεδομένο κι αδιαπραγμάτευτο

615

Ως ένα τμήμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για διεθνείς φοιτητές και ταυτόχρονα κυψέλη γνώσης και καινοτομίας στην καρδιά της Θεσσαλίας χαρακτήρισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα, το οποίο και επισκέφθηκε ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Το ενδιαφέρον το δικό μου, της Υπουργού, ολόκληρης της Κυβέρνησης για την δημόσια Παιδεία είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Ως μια δημόσια Παιδεία η οποία πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Και κυρίως να συνδεθεί πρακτικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια -όταν με το καλό ολοκληρώσουν τις σπουδές τους- να μπορούν να προσβλέπουν σε μια γόνιμη και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, παράλληλα πως «η Δασολογία και η επιστήμη του ξύλου είναι έννοιες που είναι απολύτως συμβατές με την κυκλική οικονομία. Και είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα το οποίο βρίσκεται και πολύ κοντά στους ξυλοφόρους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αγράφων, είναι και σωστά τοποθετημένο για να μπορεί να αξιοποιήσει από τη μια την πρώτη ύλη που υπάρχει και από την άλλη να μπορεί να κάνει τη σύνδεση με την ίδια την μεταποιητική δραστηριότητα η οποία στηρίζεται στο ξύλο και η οποία πιστεύω ότι και στην Ελλάδα έχει ακόμα πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές».

«Στέκομαι ιδιαίτερα στο γεγονός ότι και τα νέα παιδιά τα οποία επιλέγουν να φοιτήσουν σε αυτό το τμήμα, το κάνουν από επιλογή. Και επειδή έχουμε ένα σύστημα το οποίο μερικές φορές, έχει και ένα στοιχείο τύχης στο που μπορεί να καταλήξει κανείς. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρχουν παιδιά – όπως το είπατε – που κατέληξαν σε αυτό το τμήμα – όχι γιατί ήταν κατ’ ανάγκη- πρώτη τους επιλογή αλλά βλέπουν τις προοπτικές του να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ώρα τους σε ένα τμήμα το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι έχει μια πολύ καλή και θετική δυναμική. Πιστεύω ότι και στη γενικότερη λογική αυτής της Κυβέρνησης η οποία όπως γνωρίζετε θέλει να εκχωρήσει ουσιαστικά την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, των τμημάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή που θα αποτελεί την μετεξέλιξη της σημερινής ΑΔΥΠ, αυτό ακριβώς το οποίο θα κάνει τελικά και την ίδια τη διαφορά και θα μπορέσει να επιτρέψει στα τμήματα εκείνα τα οποία θα έχουν πραγματική δυναμική, να αναπτυχθούν περισσότερο, να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους, να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με την ίδια την αγορά. Και εσείς εδώ πέρα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε και αυτό ακριβώς το στοιχείο θέλω να αναδείξω μέσα από την σημερινή μου επίσκεψη», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε Τρίκαλα και Λάρισα ο πρωθυπουργός το Σάββατο

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί στα Μετέωρα την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου και την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμπάκας.

Εξάλλου, στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λάρισα όπου θα επισκεφθεί το κτήριο των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στο κέντρο της Λάρισας.


Πηγή