Μητσοτάκης: Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία

841

Το δικό του σχέδιο για την «επαναδιαπραγμάτευση» παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο γνωστός δημοσιογράφος επεσήμανε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως οι Βρυξέλλες δεν συζητούν καν για επαναδιαπραγμάτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε πως «θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους… Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα». Υποστήριξε πως την πρότασή του ήδη «συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσχοβισί. Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα», σημειώνοντας πως πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους». Επανέλαβε τη σταθερή του θέση για την ανώτατη Παιδεία υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο για την οικονομία είπε ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και προσέθεσε ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.

Πηγή