EastMed: Ο διάλογος Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Μαξίμου λίγο πριν τις υπογραφές

640

Τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ επαναβεβαιωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μάξιμου, ενόψει της υπογραφής το απόγευμα της συμφωνίας για τον αγωγό Φυσικού Αεριού  EastMed

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της περιοχής μας.

Μάλιστα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε την δημιουργία μιας τριμερούς δύναμης πυρόσβεσης Ελλάδος- Κύπρου και Ισραήλ ώστε να μην ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Αναχωρούμε για μια σημαντικότατη σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη και για την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για την Ελλάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή