Ο Μητσοτάκης συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς: Τουρκία, πρόεδρος και εκλογικός νόμος στο μενού

633

Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα και μπαίνει… στα βαθιά της πολιτικής επικαιρότητας με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για Παρασκευή και Δευτέρα.

Μέσα σε «πολεμικό» κλίμα, κυρίως λόγω του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσε γενική επίθεση στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την συνάντηση του με τον πρόεδρο Τραμπ, αρχίζουν το πρωί της Παρασκευής οι κατ´ ιδίαν συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο γραφείο του στη Βουλή.

Τα τηλεφωνήματα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Συγκεκριμένα, στις 12:00 της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Η ενημέρωση των αρχηγών, που θα γίνει στο κτήριο της Βουλής, εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Είχε, προσθέτουν, προηγηθεί ενημέρωση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να αισθάνονται ικανοποιημένοι για την εξέλιξη των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ωστόσο είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και η «παράσταση» δημοσιογράφων-Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν επέτρεψε την πλήρη επικοινωνιακή από ελληνική πλευράς. Παρ’ όλα αυτά η αυλαία της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Άμυνας Μάικ Πομπέο αποθέωσαν την Ελλάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα με στόχο την διαμόρφωσης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και ο εκλογικός νόμος και ίσως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με στόχο μιας μίνιμουμ συναίνεσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κλείνει ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών που, ανάμεσα στα άλλα, περιλάμβανε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, καθώς και την πενταμερή του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιθυμεί ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την κεντροαριστερά όπως προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛ. Γι’ αυτό και θεωρούνται φαβορί τα ονόματα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ερείσματα και στη ΝΔ και της Μαρίας Δαμανάκη που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού αλλά προκαλεί πολλές αντιδράσεις εντός ΝΔ.

Δεν αποκλείεται επίσης να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού με δική του πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του μήνα για να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, αφού σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να συναινέσει και θα ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως ακριβώς ζήτησε από την πρώτη στιγμή και το Κίνημα Αλλαγής.

Έπαινοι Πενς – Πομπέο σε Μητσοτάκη και Ελλάδα: «Οι δεσμοί μας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όνταν καλεσμένος από του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην αίθουσα Benjamin Franklin, στον τελευταίο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας παρουσία 300 καλεσμένων, οι κ.κ. Πενς και Πομπέο εξήραν τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Πενς: Χάρη στην ηγεσία Μητσοτάκη και Τραμπ οι δεσμοί μας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι

Ο αντιπρόεδρος Πενς περιέγραψε τη κοινή φιλοσοφία οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και τη θετική ενέργεια που διαπίστωσε στην επαφή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, εκτιμώντας ότι χάρη στην ηγεσία των δύο πολιτικών οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι.

«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλιά μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε ο κ. Πενς.

Αναδεικνύοντας τις ομοιότητες στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος Πενς τόνισε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών γνωρίζουν άνθηση προς όφελος όλων των πολιτών. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον, λέγοντας πως η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι δύο ηγέτες του έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι τα καλύτερα έρχονται.

«Τα δύο κράτη μας μοιράζονται μία σπουδαία ιστορία, αλλά, αλήθεια, είναι προφανές για μένα, ιδιαίτερα μετά την παρουσία μου χθες στο Οβάλ Γραφείο, βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ

«Έχετε δίκιο κ. αντιπρόεδρε, η σχέση των χωρών μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο δυνατές και είχαμε την ευκαιρία αυτές τις δύο ημέρες να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι οι συζητήσεις που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα αφορούσαν από τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας μέχρι τις ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ», τόνισε και ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα υπέροχα – όπως είπε – λόγια που είπαν νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών Μ. Πομπέο και ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

«Περάσαμε 72 φανταστικές ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν με το όμορφο ταξίδι στη Φλόριντα, στο Τάρπον Σπρινκς, όπου είδαμε πόσο δυνατή είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Συνέχισε λέγοντας ότι και στην Ουάσιγκτον είχε δύο ημέρες σημαντικές συναντήσεις, στο Λευκό Οίκο, σε αμερικανικά κέντρα μελετών, με επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στον αγώνα για τις αξίες της αλλά και για το μέλλον ενώ εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και στην χώρα μας ακολουθούμε το παράδειγμα των ΗΠΑ μειώνοντας φόρους και η ελληνική οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα.

«Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να πάρουν μέρος σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας», συνέχισε.

Επιπλέον είπε ότι οι ιδρυτές πατέρες των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από τις αξίες της Ελλάδας και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πως το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά για τη χώρα μας γιατί γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τις ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα που επέτρεψαν στην Ελλάδα να φτιάξει τον Κλασικό Πολιτισμό.

Είπε επίσης ότι και οι Έλληνες ιδρυτές εμπνεύστηκαν από την αμερικανική επανάσταση και πως το 2021 είναι μνημειώδης χρονιά για την Ελλάδα καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

«Είναι μια ιστορία ελευθερίας, μια ιστορία ανθρώπων σε μια γωνιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εγκαθίδρυσαν το πρώτο, ελεύθερο, ανεξάρτητο Κράτος», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα 200 χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει κινδύνους, καταστροφές και θριάμβους.

«Είμαστε τώρα έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και ενώ μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να είναι η δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας», συμπλήρωσε και ύψωσε το ποτήρι του – όπως είπε – στη σημαντική στρατηγική φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

Πομπέο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγετικό ρόλο, την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαπίστωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία.

Συνεχίζοντας ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα παρόμοιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών. Σε αυτό το σημείο εκτίμησε ότι η νέα οικονομική πολιτική που έχει υιοθετηθεί στη χώρα μας θα παράγει παρόμοια αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, κύριε πρωθυπουργέ», είπε ο κ. Πομπέο απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, καθώς και την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Υψώνοντας ένα ποτήρι με ελληνικό ούζο, ο Μάικ Πομπέο καλωσόρισε την άνθιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, λέγοντας ότι «το μέλλον διαγράφεται φωτεινότερο για τις χώρες και για τη σχέση μας».

Πηγή