Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Τραμπ στην Ελλάδα – Τι απάντησε ο «πλανητάρχης»;

602

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε θετικά στην πρόσκληση Μητσοτάκη και τώρα μένει να βρεθεί η σχετική ημερομηνία στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μητσοτάκης συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς: Τουρκία, πρόεδρος και εκλογικός νόμος στο μενού

Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα και μπαίνει… στα βαθιά της πολιτικής επικαιρότητας με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για Παρασκευή και Δευτέρα.

Μέσα σε «πολεμικό» κλίμα, κυρίως λόγω του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσε γενική επίθεση στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την συνάντηση του με τον πρόεδρο Τραμπ, αρχίζουν το πρωί της Παρασκευής οι κατ´ ιδίαν συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο γραφείο του στη Βουλή.

Τα τηλεφωνήματα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Συγκεκριμένα, στις 12:00 της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Η ενημέρωση των αρχηγών, που θα γίνει στο κτήριο της Βουλής, εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Είχε, προσθέτουν, προηγηθεί ενημέρωση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να αισθάνονται ικανοποιημένοι για την εξέλιξη των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ωστόσο είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και η «παράσταση» δημοσιογράφων-Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν επέτρεψε την πλήρη επικοινωνιακή από ελληνική πλευράς. Παρ’ όλα αυτά η αυλαία της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Άμυνας Μάικ Πομπέο αποθέωσαν την Ελλάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα με στόχο την διαμόρφωσης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και ο εκλογικός νόμος και ίσως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με στόχο μιας μίνιμουμ συναίνεσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κλείνει ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών που, ανάμεσα στα άλλα, περιλάμβανε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, καθώς και την πενταμερή του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιθυμεί ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την κεντροαριστερά όπως προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛ. Γι’ αυτό και θεωρούνται φαβορί τα ονόματα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ερείσματα και στη ΝΔ και της Μαρίας Δαμανάκη που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού αλλά προκαλεί πολλές αντιδράσεις εντός ΝΔ.

Δεν αποκλείεται επίσης να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού με δική του πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του μήνα για να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, αφού σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να συναινέσει και θα ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως ακριβώς ζήτησε από την πρώτη στιγμή και το Κίνημα Αλλαγής.


Πηγή