LIVE: Το διάγγελμα Μητσοτάκη – Ανακοινώνει την πρότασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

558

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και ανακοινώνει τον «εκλεκτό» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η προτεινόμενη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίες μήνες πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να προτείνει γυναίκα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που αποτελεί τομή για την πολιτική ιστορία της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προτείνεται γυναίκα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας.

Δείτε LIVE:

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Εισήλθε στο Συμβουλίου της Επικρατείας ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982, αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του ΣτΕ.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπηρέτησε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό Δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Πηγή