Ο Σαμαράς απαντά για Σακελλαροπούλου και τον ρόλο του Κουβέλη στην πτώση της κυβέρνησης το 2015

591

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δίνει απαντήσεις για τους «λύκους» και τις «Κοκκινοσκουφίτσες» στη ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, απαντά για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του 2014, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και επαναλαμβάνει για την υπόθεση Novartis πως πρόκειται για σκευωρία, «απίστευτα βλακώδη βέβαια- αλλά σκευωρία που στρέφεται ευθέως πλέον κατά του Πολιτεύματος».

Για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

«Όπως γνωρίζετε, η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».

«…Κι επομένως το αξίωμα που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται. Δεν »κινδυνεύω» να κατηγορηθώ από κανέναν! Το αντίθετο: έχω ήδη αποδείξει ότι στήριξα την παράταξη στα δύσκολα. Και ότι στήριξα και τον προηγούμενο ηγέτη της και τον επόμενο. Όσο δεν έκανε κανείς, ποτέ, στο παρελθόν».

Η επιλογή του Σταύρου Δήμα για ΠτΔ

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την πτώση της κυβέρνησής του, τον Ιανουάριο του 2015, λόγω «αδυναμίας» εκλογής ΠτΔ στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ο Αντώνης Σαμαράς, θυμάται: «Τότε θέσαμε τα κριτήρια εκλογής Προέδρου και προτείναμε τον Σταύρο Δήμα. Τον ψήφισαν τελικά 168 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μια πλειοψηφία που έδειξε ευρύτερη συναίνεση, αφού ξεπέρναγε κατά πολύ το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που στήριζαν τότε την κυβέρνησή μας (153). Αλλά δεν έφτασε την τότε απαραίτητη «ενισχυμένη πλειοψηφία» των 180. Τώρα ευτυχώς, αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε. Ο Σταύρος Δήμας προερχόταν από την παράταξή μας, αλλά τον ψήφισαν και αρκετοί βουλευτές εκτός παράταξης. Λόγω της σοβαρότητας, της αξιοσύνης του, της διεθνούς προβολής και εμπειρίας του και της ανάγκης να χτυπηθεί τότε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς ντροπή εργαλειοποιούσε την Προεδρική εκλογή. Μη διστάζοντας μάλιστα, να ακυρώσει τελικά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια – έξοδο που τότε είχαμε ήδη δρομολογήσει».

Ο ρόλος Κουβέλη

Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτάται για το παρασκήνιο αν είχε γίνει πρόταση στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος αρνήθηκε και υπαναχώρησε στη συνέχεια.

«Συνέβησαν και τα δύο που αναφέρατε: Πρώτα-πρώτα, ενώ είχαμε προτείνει αρχικά στον Φώτη Κουβέλη την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάποιοι τον έπεισαν να αρνηθεί… Το έχω πει κι εγώ, το έχει διαβεβαιώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Σπύρος Λυκούδης. Τη συνέχεια την γνωρίζετε: Είχα προειδοποιήσει σαφώς, τότε, ότι αν έπεφτε η κυβέρνησή μας και κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανερχόταν άμεσα η απειλή του grexit, που είχαμε αποτρέψει το 2012… Ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν capital controls… Ότι θα μας έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο μνημόνιο με νέα πολύ οδυνηρά μέτρα…Ότι η οικονομία θα σαρωνόταν από ένα κύμα υπερφορολόγησης. Όλα αυτά συνέβησαν πράγματι, τους επόμενους έξι μήνες! Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα απέκλειε τον Ιανουάριο του 2015. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραδέχθηκε και τα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015…»

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και τονίζει πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί».

Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά σε ερωτήσεις για το προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, τα ελληνοτουρκικά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Επίσης λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «δεν περπατάει ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη», μιλά για την οικονομία και το στόχο της ανάπτυξης ενώ τέλος ερωτάται τι προσδοκά από την πολιτική και τον εαυτό του. «Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου – ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής! Αδιαπραγμάτευτο…», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο «κακός λύκος» και οι «Κοκκινοσκουφίτσες» στη ΝΔ

«Δεν υπάρχει κανένας «κακός λύκος». Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για τη νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις…», «Δεν υπάρχει κανένας, λοιπόν, «κακός λύκος». Απλώς κάποιοι αναζητούν… «Κοκκινοσκουφίτσες», για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης. Αλλά δεν θα τους περάσει…».

Πηγή