Μήνυμα Χαφτάρ σε Μητσοτάκη μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Λιβύη σας ευχαριστεί

580

Ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε ο επικεφαλής του εθνικού λιβυκού στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

«Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική Διπλωματική Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν συντριπτικά ευεργετική για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του εθνικού λιβυκού στρατού στο Twitter.

Διάσκεψη του Βερολίνου: Σε άλλες αίθουσες Χαφτάρ και Σάρατζ

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην συνέντευξη Τύπου για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) ήταν με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, «δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».


Πηγή