Η «αντεπίθεση» Μητσοτάκη στο ποδόσφαιρο: Το μνημόνιο, το νοσηρό κλίμα και η απειλή του Grexit

581

Η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης που προκάλεσε μείζονα ποδοσφαιρική αντιπαράθεση μέχρι και συλλαλητήρια οπαδών άγγιξε την κυβέρνηση. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αλλά και τα απόνερα της παρέμβασης του Λευτέρη Αυγενάκη, οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθε για την υπόθεση της αντιπαράθεσης με αφορμή την ειδήγηση της ΕΕΑ, λίγο πριν επιστρέψει από το Άουσβιτς της Πολωνίας, δηλαδή το απόγευμα τη Δευτέρας.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Την Τρίτη, στον πρωινό καφέ δεν έγινε μόνο μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, αλλά αντιθέτως σε σύσκεψη, ο πρωθυπουργός μαζί με πολύ στενούς του συνεργάτες αποφάσισαν τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στον «πόλεμο» που είχε ξεσπάσει και είχε πλέον απλώσει την σκιά του και πάνω από την πολιτική ζωή τη χώρας.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούσαν: Σε πυροσβεστική παρέμβαση για να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί στην τιμωρία αλλά όχι όμως, στην εξόντωση της και σε πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Βουλή προκειμένου όχι μόνο να ανακοινώσει τις παραπάνω πρωτοβουλίες αλλά και να αναλάβει την ευθύνη. Έτσι τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η νομοθετική παρέμβαση, αλλά και η υπογραφή «Μνημονίου ανάταξης και επανεκκίνησης» με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία, την UEFA και την FIFA για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Δυστυχώς», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η Ελλάδα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της και η οικονομία της βηματίζει στο δρόμο της προόδου, πληγώνεται από μια «μίζερη επικαιρότητα».

Ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε στη Βουλή, έδειξε αποφασισμένος να «μοιράσει» το παιχνίδι προειδοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους που «δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα», μέσω του ποδοσφαίρου, ότι αν συνεχίσουν θα υπάρξουν αυστηρές καμπάνες διότι «είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα, παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα το οποίο έχουμε σήμερα».

Σε συνέχεια των αυστηρών μηνυμάτων του πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Την προσεχή εβδομάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί για συναντήσεις στην έδρα της UEFΑ, προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία θα επισφραγιστεί το Μνημόνιο που θα σημάνει τη νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως σύμφωνα με τι πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, δεδομένου πως το κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τα γραφεία της FIFA θ’ αποτελείται, πιθανότατα, από τεχνικά και όχι πολιτικά στελέχη.

Το κλίμα για τον Λευτέρη Αυγενάκη εξακολουθεί να είναι βαρύ και πιθανότατα θα είχαν υπάρξει εξελίξεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο… ΠΑΟΚ δεν ζητούσαν με τόσο επίμονο τρόπο την αποπομπή ή παραίτησή του. Συνεπώς, η «έξοδος» Αυγενάκη από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού υπό αυτές τις συνθήκες θα εμφάνιζε τον ο κ. Μητσοτάκη ότι υποκύπτει στις πιέσεις προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες εντός κι εκτός ΝΔ.

Πηγή