Δένδιας για Ίμια: Κανένας Έλληνας υπουργός δεν έχει συνεννοήσεις με τους Τούρκους

540

Σαφή θέση αναφορικά με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Ίμια, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου, ότι «δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ιμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε:

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πολλές φορές εκφράζεται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Αλλά ούτε εμείς, ούτε καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποδεχθεί γκριζοποίηση των περιοχών του Αιγαίου».

Δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών ο πλους του Oruc Reis

Κληθείς να απαντήσει για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του συγκεκριμένου πλοίου και απάντησε ρητά πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών. «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο» διαμήνυσε ξεκάθαρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους. «Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε. Ερωτηθείς για τον υπουργό Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είναι ένας ευσυνείδητος υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει στον τομέα της ετοιμότητας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καταρχήν, να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω». Ερωτηθείς αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα. «Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν» προσέθεσε. Σημείωσε ακόμα πως ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά και το ξέρει και η Τουρκία. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή σύμβουλου ασφάλειας περί συνεκμετάλλευσης, ο κ. Δένδιας είπε πως κ. Ντόκος δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας και σημείωσε: «Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του». Περαιτέρω ανέδειξε τη συμβουλευτική διάσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας πως «συμβουλευτικό είναι ένα όργανο το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μια πολλαπλότητα εισηγήσεων και να επιλέξει ο πρωθυπουργός».

«Προσβλέπω σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην Άγκυρα, επισήμανε πως η ένταση δεν βοηθά την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια κατανόηση με ευρωπαϊκούς και σύγχρονους όρους είναι απολύτως σε όφελος της γείτονας χώρας και προσέθεσε πως γι’ αυτό προσβλέπει σε μια γρήγορη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ανέδειξε ακόμα ως πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι παίκτες στην περιοχή, όλοι σχεδόν, προσυπογράφουν τον δικό μας τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ο οποίος είναι αυτός που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη» συμπλήρωσε και επισήμανε πως η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε απομόνωση της Τουρκίας. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη Τουρκία, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» είπε αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του.

Παρατήρησε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων, χαρακτηρίζοντας το πολύ ευχάριστο.

Αντικρούοντας τον τουρκικό ισχυρισμό περί αποκλεισμού της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα δεν θέλει να την οδηγήσει σε ασφυξία και επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που κατεξοχήν υποστήριζε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δεν είμαστε μια χώρα που επιδιώκει την τουρκική απομόνωση, την τουρκική συμμετοχή επιδιώκουμε, αλλά όχι υπό όρους ηγεμονίας της Τουρκίας» διαμήνυσε και κατέστησε σαφές πως αν κάποιο σημείο του βαθέως κράτους της Τουρκίας έχει στο μυαλό του ότι η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει τουρκική λίμνη και η Ελλάδα νησί μέσα σε τουρκική λίμνη, να το ξεχάσει. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως αν η Τουρκία επιδιώκει μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τότε θα βρει στην Ελλάδα τον στενότερο σύμμαχο και τον καλύτερο ακροατή, σε ένα ευρωπαϊκό και σύγχρονο πλαίσιο, μακριά από πολιτική των κανονιοφόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο». «Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας» διαμήνυσε.

Παράλογο το μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης

Εστιάζοντας στο μνημόνιο Τουρκίας-κυβέρνησης Σαράτζ, ο κ. Δένδιας είπε πως η αντίληψη της Τουρκίας περί της εγκυρότητάς του αποτελεί τη μειοψηφία του ενός. «Ουδείς άλλος. Ακόμα και η κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την υπογραφή ζήτησε να μας στείλει επιτροπή να συνεννοηθούμε μήπως προσφύγουμε στη Χάγη ακόμα και γι’ αυτά τα μνημόνια. Δηλαδή, ούτε αυτοί δεν τολμούν να ισχυριστούν ότι αυτά είναι έγκυρα» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ιταλίας στο ζήτημα αυτό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και ανέφερε πως η Ιταλία στάθηκε άψογα, έχουν σταθεί απολύτως δίπλα μας και είναι απολύτως υποστηρικτικοί. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, η Τουρκία το κάνει σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει το σημείο διαπραγματευτικής έναρξης. «Είναι τόσο παράλογο αυτό το πράγμα, το βλέπεις στον χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή